Kutyák helyett keselyűkkel kerestetné a holttesteket a rendőrség

Infostart
2010. május 18. 20:40
Kutyák helyett keselyűkkel kerestetnék a holttesteket a német rendőrök: egy madár, Sherlock kiképzése már meg is kezdődött. A dögevő útját a tervek szerint GPS-szel követnék, így azonosítva a helyet, ahol leszáll.

Nagyobb területet képesek bejárni, akár egy kilométer magasból, a sűrű aljnövényzetben is megérzik a rothadó hús szagát, és fáradhatatlanok - ebben jobbak a keselyűk a keresőkutyáknál, ha holttestek felkutatásáról van szó. A német rendőrség éppen ezért tervezi, hogy ilyen madarakat vet be bizonyos bűncselekmények felderítéséhez.

Egy madár kiképzése már meg is kezdődött a Hamburg és Hannover között nagyjából félúton fekvő Walsrodéban, ahol a világ legnagyobb madárparkja található. A 2,6 négyzetkilométeres területen 650 különféle faj példányai élnek, köztük a Sherlock nevű pulykakeselyű.

"Egy kollégám ötlete volt, akkor jutott eszébe, amikor egy természetfilmet nézett" - mondta Rainer Hermann nyomozó, aki szerint, ha a madár beválik, azzal rengeteg időt spórolhat meg ő és a kollégái.

Sherlockkal nap mint nap foglalkozik kiképzője, German Alonso: a férfi húsdarabokat tesz olyan textildarabokra, amelyekkel a rendőrök korábban holttesteket takartak le, a madár feladata pedig az, hogy megtalálja ezeket az ízletes falatokat. A keselyű nagyjából már tudja, mit várnak tőle, de a munka még nem ért véget.

Egyetlen madár ugyanis nem elég, legalább három keselyűt kellene megtanítani az efféle feladatok elvégzésére, hogy hatékonyan segíthessék a rendőrséget. Ez azonban nem könnyű, hiszen kevés pulykakeselyű él fogságban, márpedig ahhoz, hogy munkára foghatók legyenek, a madaraknak szelídnek kell lenniük, vagyis fióka koruktól kell nevelni őket.