Szendrőnél már átcsap a gáton a Bódva

InfoRádió / MTI
2010. május 17. 08:24
Rendkívül magas a Bódva vízszintje, a Borsod megyei Szalonnán az éjszaka két családot kellett kiköltöztetni, Szendrőnél 80-100 házat veszélyeztet közvetlenül a folyó, Edelényben pedig egész éjjel magasították a töltést, hogy a mederben tartsák a vizet.

Hömpölyög a Bódva a völgyében, az április közepén tengerként jellemzett vízfolyás most még nagyobb. A folyó mentén lévő települések éjjel is megfeszítve védekeztek. A homokzsákokat már jóval korábban, még a reggeli órákban elkezdték rakni, hogy védjék a lakosságot.

A völgyben haladva több helyen vízátfolyás nehezíti a haladást, az eső hétfőre virradóra, a hajnali órákban állt el, addig folyamatosan esett, áztatva ezzel felülről is a gátakat.

Hankó Gyula, Szalonna független polgármestere az MTI-nek azt mondta: éjjel két családnak el kellett hagynia otthonát, őket a késői időpont miatt rokonok fogadták be.

Hozzátette: a folyó árhulláma jóval nagyobb az áprilisihoz képest, és még nem következett be a tetőzés.

Szaniszló János, Szendrő polgármestere úgy fogalmazott: már két helyen veszélyeztet házakat a Bódva, az egyik részen már "átcsap" a folyó.

Edelényben Molnár Oszkár polgármester közölte: egész éjjel rakták a homokzsákokat, magasították a töltést, hogy megpróbálják az óriási árhullámot a mederben tartani a település belterületén.

A vízügyi szakemberek azt mondták: hétfőn tetőzhet a Bódva Hídvégardónál, 300-310 centiméteres értékkel, az eddig mért legnagyobb vízállás itt 291 centiméter volt.