Messzire vihetik az áramlatok az olajszennyeződést a Mexikói-öbölből

InfoRádió / MTI
2010. május 17. 16:14
A tengeri áramlatok messzire sodorhatják a Mexikói-öbölben keletkezett hatalmas olajszennyeződést, amely egy számítógépes modell szerint akár a 450 mérföldes távolságra fekvő floridai Key Westet is elérheti - hangzott el az ABC televízió hétfői tudósításában.

William Hogarth, a Dél-floridai Egyetem tengerkutató professzora szerint a tengerbe ömlött mintegy 15 millió liter nyersolaj egy része már elérhette a keleti irányban, az Atlanti-óceán felé tartó úgynevezett hurok áramlatot.

A Mexikói-öböl egy másik meghatározó áramlata, a louisianai parti áramlat pedig nyugati irányban egészen a texasi partvidék középső részéig viheti a szennyeződést.

Az április 20-án felrobbant, majd két nappal később elsüllyedt olajfúró platform üzemeltetője, a BP a hét végén mélytengeri robotok segítségével egy csövet illesztett be a tengerfenéken a sérült olajvezetékbe. Ez volt az első érdemi siker a kárelhárításban.

A cég vasárnap még azt mondta, hogy így a feltörő olaj több mint háromnegyede már nem a tengerbe ömlik, hanem egy tartályhajóba jut. Az adatot hétfőn módosították: a szivárgó olaj egyötödét tudják csak elvezetni, ugyanis naponta ezer hordó olaj jut fel a felszínre, és a korábbi becslések szerint naponta 5 ezer hordó olaj ömlött a tengerbe.

Az Obama-kormány jelezte, hogy az olaj egy részét elvezető cső nem megoldás. Janet Napolitano belbiztonsági és Ken Salazar belügyminiszter közös közleményben tudatta: a BP-nek végleg el kell zárnia a kutat, el kell takarítania a szennyeződést és helyre kell állítania a környezetet.

A BP az utóbbi napokban óriási mennyiségű - hétfőig csaknem 600 ezer gallon (2,2 millió liter) -, az olaj lebomlását segítő vegyszert, úgynevezett diszperzánst fecskendezett a vízbe a szivárgás közelében.

Bár a partokat mindeddig nem érte jelentős károsodás, a szennyeződés - részben a diszperzáns használatának köszönhetően - nem jutott nagy tömegben az ottani államokig, a tudósok most a vízfelszín alatt felhalmozódott olaj miatt aggódnak. Kimutatták, hogy közvetlenül a felszín alatt és 1200 méteres mélységben óriási olajtömegek lebegnek a tengerben. Samantha Joye, a Georgia-i Egyetem szakértője szerint egyes rétegekben már 30 százalékkal csökkent az oxigén szintje. A mérgező hatású olaj és az oxigénszint csökkenése tengeri állatok pusztulásához vezethet. Figyelmeztetett: évekbe vagy talán évtizedekbe telhet, amíg helyreáll az ökoszisztéma.

Az NBC szerint a mexikói-öbölbeli olajszivárgást legkorábban egy hét múlva lehet megszüntetni. A BP arra készül, hogy betemesse a kút tetejénél, a tengerfenéken levő úgynevezett kitörésgátló berendezést.

A hosszú távú megoldás céljából a BP oldalirányból két újabb fúrást kezdett: több ezer méterrel a tengerfenék alatt (de még a 4000 méteres mélységben található olajkészlet felett) megcsapolnák a sérült olajkút 17 centiméteres csövét, elvezetve abból a feltörő olajat. Később cementet lejuttatva végleg betemetnék a kutat. Ennek a műveletnek a befejezése azonban még több mint két hónapba telik.

Doug Suttles, a BP operatív igazgatója a CBS televízióban megerősítette: a mélytengeri olajkutat már soha többé nem akarják termelésre használni, a szivárgás elfojtásával végleg le akarják zárni.