Megdőlt a szélrekord, marad az esős idő

Infostart
2010. május 17. 16:26
Minden eddiginél nagyobb, óránkénti 162 kilométeres széllökést mértek hétfő reggel Kab-hegyen, így megdőlt a szélerősség eddigi rekordja - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Bozóki István kiemelte: hétfőn már kevesebb csapadékra, viszont változatlan erősségű széllökésekre kell számítanunk. A hét végén visszatér a szép tavaszi idő - tette hozzá.

Hétfőn továbbra nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de a középső országrészben időnként felszakadozik a felhőzet, főként a Dunántúlon és északkeleten várható többfelé eső, zápor - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Bozóki István kiemelte: kedden nyugaton csökken a felhőzet, néhol futó zápor lehet. A Duna vonalától keletre erősen felhős vagy borult marad az ég, és ott még további esőre, záporra számíthatunk. Kedd estig 5-20 milliméter eső várható országosan - tette hozzá.

Az északnyugati szél a Tiszántúl kivételével sokfelé viharos marad, majd kedd késő délutántól mérséklődik a légmozgás - mondta a meteorológus. A főváros környékén gyakoriak az óránkénti 80-100, nyugaton pedig a 60-75 kilométeres erősségű széllökések.

Minden eddiginél nagyobb, óránkénti 162 kilométeres széllökést mértek hétfő reggel Kab-hegyen, ezzel megdőlt a szélerősség eddigi rekordja - közölte Bozóki István.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden keleten 10, 15, a Dunántúlon 16, 19 Celsius-fok között valószínű.

Szerdától is marad a sokéves átlagtól hűvösebb, változatos idő, de lehet reménykedni a lassú javulásban, ugyanis a mediterrán ciklon elhagyja a Kárpát-medencét - mondta a meteorológus. Kifejtette: mérséklődik a légmozgás, felszakadozik a felhőzet, mindennap lehet eső, zápor, de jóval kisebb mennyiségben, mint az elmúlt napokban. Erősödik a nappali felmelegedés, a hét végén már szép tavaszi idő köszönt be - tette hozzá.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást