Katasztrófa-helyzet Diósgyőrben és környékén

InfoRádió / MTI
2010. május 16. 14:15
Több embert kell kimenekíteni Miskolcon, a lehullott nagy mennyiségű eső, a megáradt Szinva-patak és egyéb vízfolyások miatt. Katasztrofális a helyzet egyes városrészekben, elsősorban a dél-kiliáni lakótelepen, ahol helyenként több mint félméteres víz hömpölyög a mélyebben fekvő utcákon. Házak állnak vízben, többen a játszóterek homokozójából lapátolják zsákokba a homokot. Önkénteseket várnak az árvízi védekezéshez.
A csatornákból visszafelé folyik, ömlik a víz, homokzsákok százai szegélyezik az utcákat, ölelnek körbe házakat, és az eső továbbra is szakadatlanul esik, amint az látható a boon.hu képein is.

A kiliáni városrész déli részén a legkritikusabb a helyzet, autók állnak majdnem a küszöbig a vízben. Többen védekeznek, homokzsákokat pakolnak, mások csak nézik az áradatot, sokat megélt idősek pedig csóválják fejüket: mondván, ilyet még nem láttak életükben. A Szinva patak innen néhány száz méternyire lépett ki medréből, és bár több százan védekeznek, a víz megállíthatatlanul hömpölyög.

A diósgyőri vár környékén, valamint a Köztársaság út környékén és a Könyves Kálmán úti Általános Iskola térségében menekítik ki otthonaikból az embereket.

Egy férfi meghalt Miskolcon a Pacsirta utcai házánál az esőzés miatt vasárnap késő délelőtt.

Az elsődleges információk szerint löszfal omlott egy családi házra, két gyermeket és édesapjukat kimentették, ám az apa utóbb belehalt sérüléseibe - tájékoztatta Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t.

Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője az MTI-nek azt mondta: pillanatról pillanatra változik a helyzet. Nem szivattyúzzák a vizet, mert ez egyelőre értelmetlen lenne. Homokzsákokkal próbálják terelni az ár útját, illetve az életmentésre összpontosítanak.

Az MTI információi szerint Miskolcon, a Diósgyőri Gimnáziumnál gyülekeznek az önkéntesek, akinek pedig homokzsákra van szüksége, a Nádasrét és Segesvári utca végén, illetve a többi védekező helyszínen kérhetnek.

A szombat éjszakai helyi védelmi bizottsági ülés után vasárnap délelőtt vészhelyzet elrendelését kezdeményezte Káli Sándor, Miskolc polgármestere.

A vészhelyzet elhárításában a megyeszékhely polgármestere önkéntes segítők jelentkezését kéri. Azok, akik részt kívánnak venni a védekezésben, Orosz Lajos alpolgármesternél jelentkezhetnek a Diósgyőri Gimnáziumban (Miskolc Kiss tábornok u.2.), további információk pedig a 46/370-701 telefonszámon kérhetők.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Káli Sándor polgármester
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást