Vitorlát bontanak a Balatonon

Infostart
2010. május 15. 11:45
Megkezdődik a vitorlás szezon a Balatonon a szombati Vitorlabontó Ünnepséggel. Az eseményen a tó megkoszorúzása után túraversenyt rendeznek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

Sok éves a hagyománya hazánkban a vitorlabontásnak és az évadnyitó versenynek ilyenkor. A túrafutamon kívül megkoszorúzzák a Balatont a Füredi önkormányzat és a Magyar Vitorlás Szövetség közös ünnepségén. Felsorakoznak itt a felnőtt vitorlázók mellett az utánpótlás képviselői is - mondta az InfoRádiónak Szoják Balázs .

A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára közölte: bíznak abban, hogy az előrejelzések ellenére nem nehezíti a dolgukat az időjárás. A túraversenyeket egyébként csak nagyon indokolt esetben törlik, vagy halasztják el, mert bíznak a hajósok felkészültségében.

A szűkebb körű szövetségi évadnyitó ünnepség után a balatonfüredi mólón folytatódik a program, ahol várhatóan megjelenik Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is.

A Magyar Vitorlás Szövetségnek 120 egyesület a tagja, ez csaknem négyezer versenyengedélyes sportolót jelent - tájékoztatott a főtitkár. Hozzátette: egy részük olimpiai osztályokban versenyez, a többiek pedig nagyhajósok. Az igazoltakon kívül is rengetegen hajóznak amatőr szinten, számuk a becslések szerint húszezer fölött lehet.

Szoják Balázs elmondta még, hogy a szövetség három fő törekvése a versenysport támogatása, a pénzügyi stabilitás megteremtése, valamint a hazai versenyek színvonalának emelése. 

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást