Javíthatja a dolgozók teljesítményét a koffein

Infostart
2010. május 15. 09:00
Segíthet javítani a teljesítményt és elkerülni a balesetekhez vezető szituációkat egy kávé munka közben. A kutatók szerint főleg azoknak tesz jót egy-egy koffeinlöket, akik nem kilenctől ötig, hanem más műszakokban dolgoznak.

Megzavarodhat azok belső órája, akik nem napközben, hanem késő estétől vagy kora hajnaltól dolgoznak, és előfordulhat, hogy az álmosság olyan pillanatban tör rájuk, amikor a leginkább ébernek kellene lenniük.

Ezzel kapcsolatban brit kutatók tizenhárom kísérlet során azt vizsgálták, hogyan hat a bóbiskolás határán lévő dolgozókra a koffein - kávé, tabletta vagy a hatóanyaggal dúsított étel formájában.

Néhány kísérlet során a résztvevőket arra kérték, hogy végezzenek különféle feladatokat, például vezessenek, míg mások agyi működését vizsgálták a koffein bevitele előtt és után.

Mint kiderült, miután a vegyület az önkéntesek szervezetébe jutott, javult a felfogó képességük, a memóriájuk, az érzékelésük és könnyebben tudtak érvelni, mint azok a kísérleti alanyok, akik szunyókáltak, ha elálmosodtak, vagy placebót vettek be valódi koffein helyett.

A kutatásban a húszas és harmincas éveikben járó önkéntesek vettek részt, ezért további kísérletekre van szükség annak megállapításához, hogy a koffein az idősebbek szervezetére is hasonló hatással van-e.