Már egy kávéskanálnyi cukor is enyhíteti a csecsemők fájdalmát

Infostart
2010. május 13. 20:00
El akarja kerülni, hogy kisgyereke hisztériás rohamot kapva üvöltsön az orvosnál, mielőtt az beadja neki az injekciót? Kutatók szerint nem kell mást tenni, mint beadni nekik egy kanálnyi cukrot.

Ha az injekció beadása előtt valami édességet kapnak a gyerekek, akkor kevésbé érzékelik a fájdalmat - olvasható egy, az Archives of Disease in Childhood című folyóiratban megjelent tanulmányban.

A nemzetközi szakértőkből álló kutatócsapat 14 korábbi, összesen 14 vizsgálatot néztek át, amelyben kétezer egy éves, vagy annál fiatalabb kisgyerek reakcióit nézték meg. A kutatók azt tanácsolták az orvosoknak és azok asszisztenseinek, hogy mielőtt beadják a kicsiknek az injekciót, érdemes édes italt vagy kis mennyiségben cukrot adniuk nekik, mert a vizsgálatokból kiderült, hogy ez a csecsemők 93 százalékánál csökkentette a sírást és a hisztit.

Danise Harrison a torontói gyerekkórház ápolója és a tanulmány egyik szerzője elmondta: azt nem tudják pontosan, hogy mekkora az az ideális édességmennyiség., amellyel enyhíthetők a kisgyerekek sírása a fájdalmas orvosi beavatkozás előtt, de a rendelőkben érdemes megfontolniuk az orvosoknak az "édességadagolást"l.