Az ajánlott védőoltásokat kevés szülő adatja be gyerekének

Infostart
2010. május 13. 13:18
A szülők mindössze 10 százaléka oltatja be gyermekét a nem kötelező, ám ajánlott védőoltásokkal; ezek többségért vakcinánként tíz-húszezer forintot is kérhetnek. Az átoltottság ebben a tekintetben nagyjából megegyezik az európai átlaggal - hangsúlyozta az ÁNTSZ főosztályvezetője. Ócsai Lajos azt mondja: kevés az olyan szülő, aki - a szövődményektől tartva - megtagadja a kötelező oltások valamelyikének beadását.

Hároméves kor alatt több kötelező védőoltást is kell kapniuk a gyerekeknek. Az első a BCG-oltás, majd 2, 3 és 4 hónapos korban következik egy 5 komponensű vakcina, amelybe beletartozik a diftéria, a tetanusz és a szamárköhögés elleni oltás, valamint a járványos gyermekbénulás és Haemophilus Influenzae B elleni vakcina - mondta az InfoRádiónak az ÁNTSZ főosztályvezetője.

A háziorvosok 2 és 4 hónapban felajánlják a szülőknek a haematococcus elleni védőoltást, de ebben az esetben a szülő dönti el, hogy beadatja-e a gyereknek, vagy sem. Sok szülő úgy dönt, gyerekeként 7-8 hónapos korában oltatja be, hogy a kicsit ne szurkálják meg annyiszor - tette hozzá Ócsai Lajos, aki azonban hangsúlyozta: fél éves kor alatt szorul igazán védelemre a gyerek.

A következő, 3 komponensű oltás 15 hónapos korban esedékes a kanyaró, a rubeola és a mumpsz ellen, majd 18 hónapos korban kapnak egy emlékeztető oltást a kicsik az első, 5 komponensű vakcinával kapcsolatban.

Ritkán fordul elő, hogy a szülők megtagadják a kötelező oltást. Ez a lépés egyébként szankciót von maga után: a védőnő háromszori felszólítása után az ÁNTSZ hoz határozatot, amely szankcionálhat. Előbb-utóbb a szülő jobb belátásra szokott térni - mondta Ócsai Lajos, aki hangsúlyozta: Magyarországon kötelező védőoltási rend van érvényben.

Az ajánlott védőoltásokat jóval kevesebb szülő adatja be gyerekének. Ennek egyik oka, hogy több tízezer forint körüli összegbe kerülnek - ezt a költséget Magyarországon a szülők 10 százaléka vállalja.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást