Néhány méteren múlt Várkonyi László élete

Infostart
2010. május 11. 16:58
Nem mondott le a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászásának tervéről Klein Dávid azután sem, hogy április 26-án társa, Várkonyi László halálos balesetet szenvedett a világ legmagasabb hegyén. Klein Dávid hazatérése után tartott első sajtótájékoztatóján kiderült, hogy Várkonyi László élete mindössze néhány méteren múlt.

Fotó készült Várkonyi László halálos balesetéről április 26-án a Mount Everesten. Jamie McGuinness új-zélandi hegymászó a fényképpel a gépében most a 8850 méteres csúcs fel tart - oda, ahová a barátai által csak Konyinak nevezett alpinista a magyarok közül elsőként oxigénpalack használata nélkül akart feljutni társával és tanítványával, a jégomlást könnyebb sérülésekkel túlélő Klein Dáviddal.

A baleset egy viszonylag könnyű terepen, váratlanul és kikerülhetetlenül történt; nem emberi hiba okozta. Várkonyi Lászlónak egyszerűen nem volt szerencséje: bár ott, 7000 méteren akkor majdnem húsz, különböző nemzetiségű hegymászó mozgott a rögzített kötélpálya mentén, de azon a tízméteres szakaszon, amelyre ráomlott a jég, csak az 54 éves Várkonyi László állt. Valószínűleg azonnal meghalt.

Klein Dávidnak az volt a szerencséje, hogy nem a jégfal alatt, hanem néhány méterrel lejjebb állt, ezért a jég nem rázuhant, hanem elsodorta és átdobta egy peremen, amely alatt három méterrel a kötél fékezte meg az esését. Onnan húzták fel a serpák, akik utána két napig hiába keresték, nem találták meg Várkonyi László testét.

Klein Dávid már többször próbálta oxigénpalack nélkül, tehát sportszerűen megmászni a Mount Everestet. A csúcs eddigi körülbelül négyezer megmászója közül csak mintegy 150-en voltak képesek erre.

A tragédia ellenére sem adja fel a tervét, és ha idén nem is, de talán jövőre újra nekivág a helyiek által a Föld Istenasszonyának nevezett hegynek, amelynek egyik csúcsra néző dombján a 2001-ben szintén az Everesten meghalt dr. Gárdosi Sándor mellett most már Várkonyi László emlékét is egy nevével vésett kő őrzi.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást