A koraszülött csecsemők érzékenyebbek a fájdalomra

Infostart
2010. május 11. 10:00
Hevesebben érzékelik a fájdalmat a koraszülött csecsemők az invazív kórházi beavatkozások miatt, amelyeket el kell viselniük életük első napjaiban és heteiben - állítják brit szakértők.

A University College London kutatói szerint a kilenc hónapnál korábban születő babáknál az olyan orvosi beavatkozás, mint a csövön keresztüli etetés, az injekciók vagy a vérvétel miatt érzékenyebbek a fájdalomra, mint a normál időre született csecsemők.

A NeuroImage című szaklapban megjelent írásból kiderül: a kutatók a csecsemők agyának aktivítását egy elektro-enkefalográf (EEG) készülékkel mérték, miközben kevés vért vettek talpukból.

Magasabb agyi aktivitást mutattak ki azoknál a koraszülött babáknál, akik már legalább 40 napja a kórházban voltak, ebből pedig azt a következtetést vonták le, hogy a koraszülött babák érzékenyebbek a fájdalomra.

Amikor az újszülötteket gyengéden megérintették a talpukon, nem fedeztek fel különbséget a koraszülött és a kilenc hónapra született babák között, ez pedig azt jelenti, hogy az idő előtt született csecsemők csak a fájdalomra érzékenyek, a simogatásra és a gyengéd érintésre nem, sőt, azok csak jót tesznek nekik.