16 éve sokkolnak a kutyahússal

Infostart
2010. május 10. 15:15
Minden bizonnyal átverés az a levél, amelyben egy kínai étterem a kutyák felvásárlására tesz ajánlatot az Orpheusz Állatvédő Egyesületnek. A később a tányérra kerülő kutyákért kilónként 20 eurót fizetne a levél feladója. A mostanira kísértetiesen hasonló történettel egy amerikai férfi 16 éve sokkolta a tengeren túli állatvédőket.

Nem először kerül elő a koreaiul Kutyahúsleves elnevezésű étterem. A pletykákkal foglalkozó snopes.com internetes oldal megírta, hogy az Egyesült Államokban 1994-ben körülbelül 1500-an kapták meg szinte ugyan azt a levelet, mint amit az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Sokaknak egyből feltűnt, hogy átverésről van szó, de néhány címzett komolyan vette az üzenetet, és a média is hetekig foglalkozott a témával.

A Kea So Joo cég nem létezik, bár elérhető egy magyar nyelvű honlap, amelyen azt hirdetik, hogy júniusban nyitják az első magyarországi éttermüket. Az internetes oldalon egyébként kutyából készült ételek receptjeit megtaláltuk, az üzemeltetőre vonatkozó adatokat azonban nem.

Az eredeti ötlet az amerikai Joey Skaggstól származik. A magát performance művésznek tartó Skaggs 30 éve veri át a médiát. Azt mondja, amíg más művészek vásznat és festéket használnak, ő faxot és telefont.

A kutyás átverés része volt egy üzenetrögzítő, amelyen egy férfi koreai és angol nyelven jelentkezik be, a háttérben pedig kutyák ugattak. A számot a levél kiküldése után több ezer újságíró, állatbarát és állatvédő szervezet hívta fel. A felháborodott telefonálóknak azonban senki nem válaszolt, a hívásokat viszont rögzítette Joey Skaggs, amelyekben a feltételezett cég vezetőjét mocskos sárga ördögnek nevezték, és az ázsiaiak deportálását, olykor meggyilkolását javasolták.

Néhány héttel később Skaggs kiadott egy közleményt, amelyben elismerte az átverést, és elmondta, az egésszel az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a kulturális különbségekkel kapcsolatos intoleranciára és a rasszizmusra, valamint a média hiszékenységére és felelőtlenségére.

Kiemelte, hogy az előítéletes amerikaiak gond nélkül megeszik a marhahúst, az viszont sokkolja őket, hogy egyes ázsiai országokban kutyahúsból is készülnek ételek. Hozzáteszi, hogy más országokban a szarvasmarhára szent állatként tekintenek, és őket ugyan úgy zavarja az amerikaiak marhahúsfogyasztása, mint az amerikaiakat az ázsiaiak kutyahús fogyasztása.

Magyarországon a mostani tréfába két hírportál szaladt bele, mielőtt felmerült a gyanúja, hogy átverésről van szó.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást