Az egyik szuperétel lehet a rákgyógyítás kulcsa

Infostart
2010. május 8. 09:00
Nemcsak a rák megelőzésben, hanem a rákos sejtek kezelésében is hatásos lehet a szuperételnek tartott brokkoli - állítják amerikai kutatók.

A brokkoliról már sok jót írtak, most itt van egy újabb: a szuperételnek tartott zöldségben található sulforaphane nevű összetevő képes elpusztítani a ráksejteket, megelőzni a tumor kialakulását vagy megakadályozni annak terjedését.

A University of Michigan Comprehensive Cancer Center kutatói bejelentették: sikeres laboratóriumi teszteket hajtottak végre egereken és sejtkultúrákon.

A vizsgálatban az amerikai kutatók mellrákos egerekbe fecskendeztek brokkoli kivonatból nyert sulforaphanét különböző koncentrátumban. A Clinical Cancer Research című szaklapban publikált kutatás eredménye szerint a csodaösszetevőnek köszönhetően jelentősen lecsökkent a rákos sejtek száma az egerekben, az egészséges sejteket azonban nem károsította túlzott mértékben az anyag, ahogy a kemoterápia, sőt az összetevő megakadályozta, hogy új daganatok jöjjenek létre.

A sikeres állatkísérlet után a kutatók a sulforaphanét emberi mellrákos sejteken vizsgálták tovább laboratóriumi körülmények között, és hasonló eredményre jutottak, mint az egerek esetében, de a szakértők hangsúlyozták: az összetevőt jóval magasabb koncentrátumban használták, mint amennyiben az megtalálható a brokkoliban.

Bár az eredmények biztatóak, mivel betegeken még nem tesztelték az összetevőt, a kutatók nem tanácsolják, hogy bárki is sulforaphane étrendkiegészítőt kezdjen el szedni orvosi felügyelet nélkül.