Vihar és felhőszakadás pusztít az ország keleti felében

InfoRádió / MTI
2010. május 6. 20:02
A heves szél miatt útra dőlt fákhoz, leomló kéményekhez riasztották a tűzoltókat a csütörtök délutáni vihar nyomán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Hajdú-Biharban pedig harminc esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a viharkárok elhárítására. Házakat veszélyeztet a megáradt patak és a leesett nagy mennyiségű hömpölygő víz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolc diósgyőri városrészében félméteres, méteres víz folyik az utcákon.

A heves szél miatt útra dőlt fákhoz, leomló kéményekhez riasztották a tűzoltókat a csütörtök délutáni vihar nyomán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint este hat óra óta folyamatosan érkeznek a bejelentések az ügyeletre.

Nyíregyháza több pontján vízszivattyúzáshoz kérték a tűzoltók segítségét, Nyírpazonyba pedig ledőlt kémény miatt vonultak ki a lánglovagok.

Szakoly és Balkány között, illetve Nagykállóban fák dőltek az útra, míg Újfehértón, egy magántelken álló villanypóznát borított rá szél a szomszéd ház kerítésére. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Közel harminc esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak Hajdú-Bihar megyében a csütörtök délutáni vihar okozta károk elhárítására - közölte Kiss Lajos tűzoltó zászlós. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese elmondta: az első riasztást délután négy óra után kapták, az esővel, jégveréssel érkező viharos erejű szél elsősorban Debrecenben, Püspökladányban, Balmazújvárosban és Hajdúhadházon okozott károkat.

A tűzoltókat főként fakidőlésekhez, fákról leszakadt ágak eltávolításához és vízszivattyúzáshoz riasztották - tette hozzá.

Házakat veszélyeztet a megáradt patak és a leesett nagymennyiségű hömpölygő víz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván és Vámosújfaluban, valamint Olaszliszkán és Komlóskán is.

Rétközi Ferenc, a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Tolcsván és Vámosújfaluban vélhetően lesz olyan épület, ahonnan a lakókat is ki kell költöztetni, mert a házakba is betört a víz. Személyi sérülésről egyelőre nem érkezett információ - tette hozzá.

Az MTI információi szerint Tolcsván tíz ház van veszélyben, ebből három lakott. Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője elmondta: a 37-es számú főúton és környékén, több helyen vízátfolyás nehezíti a közlekedést, a leesett nagy mennyiségű csapadék hordalékot, iszapot rakott le a burkolatra, ezért az arra járóknak óvatosan kell közlekedniük.

Félméteres, méteres víz folyik az utcákon Miskolc diósgyőri városrészében a csütörtöki hatalmas mennyiségű csapadék miatt. Kiöntött a Szinva és a bükki patakok is jelentős mennyiségű áradatot hoztak. A víz akkora erővel érkezett, hogy autókat sodort el. A diósgyőri végállomásként ismert helyszíntől felfelé szinte megközelíthetetlen a terület a gyorsan jött áradás miatt.

A helyszínen dolgozók azt mondták, mindenki kint van, aki csak "él és mozog". Megpróbálják "kordában" tartani a hömpölygő vizet. Az MTI helyszíni tudósítójának tapasztalatai szerint van olyan rész, ahová a tűzoltók is nehezen jutnak be.

A közútkezelő társaság Borsod megyei ügyelete az MTI-nek azt mondta: a térségben több helyen vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni, így Miskolcon, a diósgyőri városrészen át Lillafüred felé, a 37-es számú főútról szintén vízátfolyásokat jelentettek és víz hömpölyög Damak belterületén is.

A miskolci tűzoltóság arra kérte a vízkárokkal érintett településrészen lakókat, hogy saját ingatlanuk biztonsága érdekében segítsék a hegyekről lezúduló víz elvezetését, "minden csatornaszemet tisztítsanak meg, a vízelvezető árkokkal egyetemben".

A tűzoltóság és a segítségükre siető többi tűzoltóegység ugyanis nem képes minden helyen egyszerre beavatkozni. Emellett arra kérik az áradás helyszínén élőket, hogy ne akadályozzák a munkájukat, hiszen ezzel életveszélyes helyzetekben lévők menekülését lehetetlenítik el.

Minden segélykérő vonal foglalt, a tűzoltóság folyamatosan rögzíti a káreseteket és fontossági sorrendet állít fel.

A helyszínen dolgozó miskolci tűzoltó egység mellett tiszaújvárosi, szerencsi és kazincbarcikai tűzoltók is megkezdte a lakók és anyagi javak mentését. "Eddig két, közvetlen veszélyben lévő idős embert mentettünk ki egy-egy az elöntött garázsból, illetve lakóházból. Az utcákon több helyen félméteres víz hömpölyög, járművek elakadtak, illetve némelyiket el is sodorta víz, további akadályokat képezve az úton" - mondta el Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője.

Közel negyven esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak Békésben a csütörtök délutáni vihar okozta károk elhárítása miatt - közölte a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság parancsnoka. Takács Árpád alezredes elmondta: az első riasztást délután három óra után kapták, amikor a megyeházára dőlt egy fa az erős szél miatt. Ezt követően folyamatosan érkeztek a bejelentések gyakorlatilag a megye egész területről, így Szeghalomból, Mezőhegyesről, Gyuláról, Békésről és Újkígyósról.

A vihar elsősorban a tetőszerkezeteket bontotta meg, de több helyre fakidőlések miatt kellett kivonulniuk. Gyulán ráadásul egy villám belecsapott egy ház tetejébe, ám a lángokat gyorsan eloltották a tűzoltók.

A vihar kezdete óta legalább ötvenen dolgoznak folyamatosan a károk elhárításán Békésben, ám előfordulhat, hogy éjszaka kezdhetik elölről a munkát, mert a meteorológiai jelentések szerint elképzelhető, hogy újabb felhőszakadás érheti el a megyét.