Megérkezett Szegedre Ursula, a hangyászlány

Infostart
2010. május 6. 08:22
Magyarországon csupán egy helyen, a Szegedi Vadasparkban látható sörényes, más néven óriás hangyász, ami a nemzetközi fajmegmentési program keretében érkezett a Tisza-parti városba - mondta az InfoRádiónak az intézmény igazgatója.

Éveket vártak a Szegedi Vadasparkban egy sörényes hangyász érkezésére, mire végül áprilisban beköltözhetett a kifutójába a dortmundi állatkertből származó hatéves nőstény - mondta az InfoRádiónak az intézmény igazgatója. Ursula igazi kuriózum: korábban Magyarországon sosem láthatott még a közönség ilyen állatot.

A hangyász megszerzése érdekében a vadasparknak csatlakoznia kellett az európai tenyésztési programhoz, amelynek célja, hogy szaporodóképes családokat alakítsanak ki, ezzel növelve az állatok egyedszámát, amely most a kontinensen csupán néhány tucatra rúg - tette hozzá Veprik Róbert.

A sörényes hangyász Dél-Amerikában honos, apró rovarokkal, elsősorban hangyákkal táplálkozik, amelyeket hosszú nyelvét kiöltögetve gyűjt össze. A Szegedre költözött állatnak persze nem hangyát adnak a gondozók, speciális takarmányt kap, amelybe a többi között főtt marhaszívet, gyümölcsöket, garnélarákot, és az emésztését segítő szitált tőzeget is turmixolnak - magyarázta az igazgató.

Veprik László elárulta: Ursula kedvence a joghurt, abból azonban csak ritkán kap, és akkor is keveset, hiszen könnyen felborulhat az energiaháztartása.

A vadaspark ígéretet kapott arra, hogy a nőstény mellé még idén érkezik egy hím is. Az igazgató szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a két állat családot alapítson: a helyüket is úgy alakították ki, hogy az utódgondozási időszakban el lehessen különíteni.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást