Hogyan lehet kivédeni a csecsemőkori allergiát?

Infostart
2010. május 4. 16:01
Legalább négy, de inkább hat hónapnyi szoptatással és probiotikumok fogyasztásával az édesanyák meg tudják előzni a csecsemőnél az allergia kialakulását - mondta az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főorvosa. Réthy Lajos közölte: ma minden harmadik várandós számíthat arra, hogy gyermeke allergiás beteg lesz.

A lakosság egyharmadát érinti komolyabban az allergia, és nagyjából minden harmadik várandós kismama számíthat arra, hogy későbbiekben előfordulhat allergia a családban - mondta az InfoRádiónak az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főorvosa.

Réthy Lajos hozzátette: az allergia kialakulásában a genetika mellett a környezeti tényezők is fontos szerepet játszanak. Hangsúlyozta: a születés utáni első év az, amikor az immunrendszer megtanulja, hogy mi az, ami a veszélyes.

Korábban azt tanácsolták a kismamáknak, hogy a várandóság idején az étrendjükben kerüljék az allergéneket, ám ez már idejétmúlt - állítja a főorvos, aki szerint ennek az lehet a következménye, hogy hiányállapotok alakulhatnak ki a magzatban.

Az egyik legfontosabb védőfaktor a szoptatás: legalább négy, de lehetőleg hat hónap kizárólagos szoptatást javasol Réthy Lajos, aki hangsúlyozta: az anyatej segíti a hasznos baktériumok megtelepedését, és tanácsolja még a kismamáknak a probiotikumok szedését is.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást