Nagylelkűséggel növelhető a fizikai állóképesség!

Infostart
2010. április 29. 07:42
Nem csak mások életét befolyásolja a jótett, hanem a jótevőét is - állítják a kutatók. Kísérletekkel igazolták, hogy a nagyvonalúság amellett, hogy lelkileg elégedetté tesz, a testi teljesítőképességet is növeli - közölte a Daily Mail.

A jótékonyság testileg és lelkileg is megerősít. Ezt állapította meg két egymástól függetlenül elvégzett kísérlet.

Az egyikben több szempontból elemezték a jótékonykodókat a Harvard Egyetem tudósai. Először annak néztek utána, hogy a jótett miként hat az akaraterőre és a fizikai állóképességre.

Egy dollárt adtak az önkénteseknek, és azt mondták nekik: tartsák meg, vagy ajándékozzák el. Ezután egy bizonyos súlyt kellett megtartaniuk olyan hosszan, ameddig csak tőlük telt.

Meglepetésre azok, akik jótékonyságra fordították a dollárjukat, csaknem tíz másodperccel tovább bírták a terhelést a többieknél.

A másik tesztnél az önkénteseknek szintén súlyt kellett tartaniuk, miközben leírnak egy képzeletbeli összeget, amellyel vagy segítenek valakinek, vagy ártanak neki, illetve valami lényegtelen dologra szánják.

Ennél a kísérletnél ismét bebizonyosodott, hogy a jótevőknek lényegesen nagyobb az állóképessége, mint a közömböseknek.

Azonban a legerősebbnek az bizonyult, aki képzeletben ártott valakinek - tudatta a tanulmányt közzétevő Társadalom- és Személyiség-lélektani Tudományos folyóirat.

Úgy tűnik, azt, hogy jámborrá vagy gonosszá válunk, befolyásolják a morális tetteink - szögezte le Kurt Gray, a kísérletekben közreműködő egyik tudós.

Amikor az emberek jótékonyságot vagy aljasságot látnak, gyakran azt mondják: "én erre sosem lennék képes", vagy "bennem nincs ennyi erő". Azonban amikor érzékeljük, hogy jók vagy rosszak vagyunk, ezt azonnal meg is testesítjük tetteinkben - fejtette ki a szakértő.

A másik tanulmányt, amelyet a Royal Society című lap közölt, a Newcastle Egyetemen készítették ugyanerről a jelenségről. Itt a kísérlet egy olyan játékról szólt, amely arra alapult, hogy a résztvevőknek készpénz kellett adniuk a játékostársaiknak.

Akik a kezdésnél bőkezűek és nagylelkűek voltak, később népszerűvé és megbízhatóvá váltak, és több pénzzel zárták a játékot a többieknél - állapították meg a kutatók.