Miért jobb a barna rizs a simánál?

Infostart
2010. április 29. 19:49
A barna rizs fogyasztásával megelőzhető a magas vérnyomás kialakulása és csökkenthető a szívroham kockázatát - állítják amerikai kutatók.

Ideje lecserélni a sima, hagyományos rizst barnára - javasolják amerikai és japán kutatók, aki azt állítják, hogy utóbbi élelmiszer megelőzheti a magas vérnyomás kialakulását, sőt csökkentheti a szívinfarktus kockázatát.

A barna rizs ugyanis rostban gazdag, és kiváló a koleszterin ellen. A vizsgálatok során kiderült, hogy a barna rizs egy olyan összetevőt tartalmaz, amely megvédi a szívet egy káros fehérjétől, ám ez az összetevő elveszik, amikor a barnát fehér rizzsé hántolják.

Az amerikai és a japán kutatók szerint ez magyarázhatja azt, hogy az olyan hagyományosan rizsfogyasztó országokban, mint Japán, miért kevesebb a szívbeteg.