eur:
394.89
usd:
370.5
bux:
65153.4
2024. április 19. péntek Emma

Csodával határos módon túlélte a medúza gyilkos csípését

Az orvosok sem tudják hogyan, de egy tízéves ausztrál kislány túlélte a kockamedúza halálos csípését.

Rachael Shardlow az óceánban úszott az ausztráliai Queensland partjainál, amikor a lábát megcsípte egy kockamedúza. A 13 éves bátyja kihúzta a partra a testvérét, aki akkor már nem látott, és lélegezni sem tudott. Nem sokkal később elveszítette az eszméletét, lábát pedig teljesen beburkolták a medúza csápjai.

A kockamedúza mérge az egyik legerősebb az állatvilágban. A csalánsejtjeikből kilövellő tüske felsebzi áldozatuk bőrét, és egyúttal beléfecskendezi a méreganyagot. Akit kockamedúza-csípés ér, annak kevés esélye marad a túlélésre. A fájdalomtól az áldozat sokkot kap és képtelen mozogni, így könnyen megfullad a vízben, de a szíve is megállhat.

Nincs hatékony ellenszer a méreg ellen, amely a szívet, az idegrendszert és a bőrt támadja meg. Izomfájdalmat, hányást és a vérnyomás gyors emelkedését váltja ki.

Nem véletlen tehát, hogy csodának tartják az orvosok, hogy Rachael felépült a medúzacsípésből. Pedig fél órán keresztül eszméletlen volt, és mesterséges kómában tartották, amíg bevitték a kórházba. Hat hét kezelés után azonban hazatérhetett. A James Cook Egyetem biológusa szerint a kislány felépülése egy ilyen medúzatámadás után példanélküli.

Amikor először megláttam a képeket a sérülésről, azt gondoltam, hogy ennek a gyereknek már nem kéne élnie. Többnyire ha egy embert látunk ilyen súlyos kockamedúza-csípéssel, az már a hullaházban fekszik - mondta Jamie Seymour, aki szerint az áldozatok a csípés után általában három percen belül meghalnak.

Rachael édesapja elmondta: kislánya a kisebb emlékezetkihagyást és a lábán látható hegeket leszámítva jól van, és nem szenvedett agykárosodást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×