eur:
393.1
usd:
367.23
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Új kezelés ad reményt a ma még gyógyíthatatlan betegeknek

Gyógyszerek vagy megfelelő étrend elősegítheti egy olyan fehérje termelődését, amely helyreállítja a szervezet természetes védekezőképességét az emésztőrendszeri fertőzésekkel szemben, ezzel új kezelési lehetőséget kínál a ma még gyógyíthatatlan bélbetegségekre, például a Crohn-betegségre.

A franciaországi Lille-ben található Pasteur Intézet munkatársainak vezetésével zajlott az a kutatás, amelyben megállapították, hogy a PPAR-gamma jelű fehérje alacsony szintje csökkenti a páciensek védekezőképességét az emésztőrendszeri fertőzésekkel szemben. A PPAR-gamma fehérje szabályozza azt a védelmet, amelynek eredményeként az emésztőrendszerben elpusztulnak a káros baktériumok, így a fehérje termelődésének elősegítése védhet a bélbetegségek ellen.

Mathias Charmaillard kutatásvezető elmondta, hogy a más betegségekre már alkalmazott szerek, melyek a PPAR-gamma aktiválásába avatkoznak bele, a Crohn-betegségnél is hatékonyak lehetnek. Ilyen a roziglitazon és a pioglitazon nevű hatóanyag, melyeket a diabétesz kezelésére használnak.

Az európai kutatócsoport - amelynek beszámolóját az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS közölte - génmódosítással olyan egereket hozott létre, amelyeknél alacsony volt a PPAR-gamma fehérje szintje. Megállapították, hogy a kísérleti állatok kevésbé voltak képesek megküzdeni a vastagbél bakteriális fertőzéseivel.

A Crohn-betegséggel diagnosztizált emberek vastagbeléből vett minták elemzése is azt mutatta, hogy kisebb koncentrációban vannak benne jelen a PPAR-gamma fehérje által szabályozott, mikrobák elleni anyagok.

Charmaillard elmondta, hogy a konjugált linolsavat (CLA) tartalmazó élelmiszerek is növelhetik a PPAR-gamma fehérje aktivitását, enyhítik a vastagbélgyulladást és az ezzel összefüggő rákok ellen is hatásosak. Konjugált linolsavakat elsősorban a tej és a tejtermékek, valamint a hús és a tojás tartalmaz.

Mint Charmaillard hangsúlyozta, a Crohn-betegség esetében a megelőzés lenne igazán hatékony, ám ehhez még sok kutatásra van szükség.

Címlapról ajánljuk

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×