eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Amitől még az óriások is rettegnek

A kelet-afrikai elefántok rettegnek a méhektől, amelyek közeledtére képesek "riadót" fújni, hogy figyelmeztessék társaikat - derítették ki brit tudósok, akik a felfedezésükről a PLoS ONE nyílt internetes tudományos portálon számoltak be.

A félelem jogos, hiszen a feldühödött rovarok belemélyeszthetik fullánkjukat a nagytestű állat szemkörnyéki érzékeny bőrébe, berepülhetnek ormányába, és könnyűszerrel átlyukaszthatják az elefántborjúk "irháját".

Más fajok képviselői, így a főemlősök és a madarak is képesek riadóztatni társaikat. Az elefántok oly sokféle hangot képesek kiadni, hogy a tudósok joggal feltételezték: az ormányosok is figyelmeztetni tudják társaikat a közelgő veszélyre. A bizonyítás azonban nem volt könnyű, hiszen az elefántok által kiadott hangok jó részét az emberi fül nem képes érzékelni.

Ennek ellenére Lucy King, az Oxfordi Egyetem doktoranduszhallgatója, a tanulmány vezető szerzője és kollégái egy sor kísérletben rögzíteni tudták az elefántok rettegését, amikor a vastagbőrű ormányosoknak lejátszották egy feldühödött méhraj keltette hangokat. A nagytestű állatok, "meghallva" a méheket, azonnal megfordultak és futásnak eredtek, menekülés közben a fejüket rázva pedig bizonyos hangokat hallattak.

Hogy kiderítsék, valóban "méhriadót" fújtak-e az ormányosok, a brit tudósok tíz elefántcsaládnak játszották le a hangfelvételeket: közülük hat tagjai azonnal futásnak eredtek, noha az állatok nem láthatták vagy hallhatták a méheket. Akkor, amikor a tudósok egyéb, az ormányosok által kibocsátott hangokat játszottak le - olyanokat, amelyből hiányzott a specifikus "méhriadó" -, csak két elefántfamília fogta menekülésre a dolgot.

Sikerült bebizonyítanunk, hogy az elefántok nemcsak képesek riadót fújni, hanem azt is, hogy ezeknek a hangoknak specifikus jelentésük van: azt kiáltják, hogy "méhek" - hangsúlyozta Lucy King. Mint hozzátette, előfordulhat, hogy az elefántok "szókészletében" egészen más hangok jelzik az egyéb veszélyeket, például az oroszlánok vagy az ember közeledtét.

"További kísérletek szükségesek annak kiderítésére, hogy a méhriadót értik-e más elefántok" - emelte ki Robert Seyfarth, a Pennsylvaniai Egyetem biológiai antropológusa, aki szerint a tanulmány bővíti az állatok kommunikációjára vonatkozó ismereteket.

A kutatás révén az elefántok is felkerültek azoknak a fajoknak a listájára, amelyek vokalizációját lassacskán sikerül megfejteni a tudósoknak.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×