Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tragikus kutyasorsok: állami beavatkozás kell a szaporítás visszaszorításához

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány vezetője szerint az illegális kutyaszaporítás megfékezésére drasztikus állami közbeavatkozásra van szükség. A szervezet a hétvégén örökbefogadó napot tartott Budapesten, ahol számos kutya gazdára talált, de nem vihetett haza ebet minden érdeklő: csak az kaphatott új kedvencet, aki megfelelő körülményeket tud biztosítani neki.

A német juhász a legnépszerűbb kutyafajta Magyarországon, éppen ezért ennek a legtragikusabb a sorsa: rengeteg az illegálisan működő telep, ahol a sertéstartással becsődölt "tenyésztők" szaporítják hozzáértés nélkül az ebeket, így sok alom disznóólakban születik, a kölyköket pedig engedély nélkül adják el külföldi dílereknek - mondta az InfoRádiónak a Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány vezetője.

Százával születnek így a kiskutyák, amelyek közül a megfelelők általában különféle külföldi fegyveres testületekhez kerülnek - tette hozzá Kovács Violetta, aki szerint a szaporítás visszaszorításához határozott és drasztikus állami közbeavatkozásra lenne szükség.

A fajtamentő alapítvány a múlt vasárnap örökbefogadó napot tartott Kőbányán, amelyen kétezernél is több érdeklődő vett részt. Legalább a felük kutyát szeretett volna hazavinni, de akadtak, akiknek végül új kedvenc nélkül kellett hazatérniük.

Kovács Violetta elmondta, ennek oka az, hogy a kutyák érdekében szűrőrendszert állítottak fel: csak azoknak adtak ebet, akik megfelelő körülményeket tudnak biztosítani számukra. A szervezet munkatársai a többi között arra voltak kíváncsiak, hová kerülne a kiválasztott eb, milyen a reménybeli gazdi életritmusa, és tudna-e eleget foglalkozni új kedvencével.

Az alapítvány vezetője hangsúlyozta: a német juhászoknak kevés, ha egy kertbe zárva kell leélniük az életüket. Ezek a kutyák igénylik a munkát, rendszeresen sétáltatni kell őket, játszani kell velük, ha lehet, kutyaiskolát látogatni.

Fontos kérdés volt az is, milyen a gazdik anyagi helyzete, a kutyatartás ugyanis nagyon sokba kerül - fűzte hozzá Kovács Violetta.

Hanganyag: Szépvölgyi István