Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiderült a francia titok - új proteingazdag diéta a tökéletes alakért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Feltűnt már önnek, hogy a francia nők - mindegy milyen korúak - mindig feltűnően csinosak és karcsúak? A titok nyitja egy diétában rejlik: másfél millió francia nő esküszik a Dukan diétára. Rajtuk kívül számos politikus, filmsztár, modell - például Gisele Bündchen és Jennifer Lopez is - Dukan életmódot folytat.

Amikor tíz évvel ezelőtt a francia dr. Pierre Dukan táplálkozási szakértő bemutatta a diétáját, könyve egyből a francia bestseller lista élére ugrott. Egy alternatív forradalmi diétát alkotott meg dr Dukan.

Sok diétázó arról álmodik: úgy fogyni, hogy közben az ember bármennyit ehet. A Dukan diéta pont ezt kínálja. Négy egymástól nagyban eltérő étrendprogram betartásával, melyek egymást követik, valóra válhat az álom. A látványos folyamat gyors fogyással indul, majd beáll az alkatunkhoz megfelelő testsúly. A program azt ígéri, hogy az étrend betartásával nem jönnek vissza a nem kívánt kilók. A diéta jellegzetes vonása a proteindús étkezés, a fogyókúra elején napokig csak proteint szabad enni. Ez talán eszünkbe juttatja az Atkins módszert, de ez kúra mégis teljesen más.

Dr. Dukan ötlete onnan ered, hogy egyik barátja arra kérte, találjon ki számára bármit, csak a húst ne kelljen kihagyni az étrendjéből. Azt javasolta barátjának, hogy öt napon keresztül csak proteint fogyasszon és igyon sok vizet. Az idő elteltével öt kilogrammal lett könnyebb a barátja, ami azt jelenti, hogy körülbelül napi egy kilót adott le. Dr. Dukan is meglepődött az egyedülálló eredményen. Annyira, hogy addigi neurológiai pályáját elhagyta és az ezt követő harmincöt évben a táplálkozással kezdett el foglalkozni, hogy kidolgozza forradalmi diétáját.

"Az egyértelmű volt számomra, hogy a kalória számolgatás nem működik." - mondta Pierre Dukan. "Ezek a kalóriatáblázatok, csak az adagokról és az arányokról szólnak. De nem szabad elfelejtenünk, hogy a hús-vér embereket érzelmek és ösztönök vezérlik. Persze a fogyás nagyon motiváló tud lenni, de előbb vagy utóbb ez a motiváció megfakul és a kilók visszajönnek."

Bár, mint ember, nagyon tiszteli Atkinst, de mint orvos, teljes mértékben visszautasítja, hogy a diétája nem szabályozza a zsírbevitelt. "Ez így nem lehet egészséges!" Dukan a hosszú távú hatásban hisz és abban, hogy nem lehet egy életen át diétázni. Az innovatív elgondolása szerint fokozatosan, tervszerűen vezeti vissza az étrendbe az alapvető élelmiszereket, megtartva az egészséges táplálkozás egyensúlyát. Ezt a tervet betartva a kívánt súlyunk stabilizálódik, amellett, hogy újra szabadon ehetünk. Csupán annyit kell megtartanunk, hogy minden héten tartunk egy úgynevezett protein napot. Dukan a csütörtököt javasolja.

A protein csütörtökön együnk húst, tojást, zsírszegény tejtermékeket vagy halat mindenféle köret, zöldség nélkül. Ez a kezdőlöket, amitől hirtelen fogyni kezd a diétázó, így elég lelkes maradhat a terv többi résznek betartásához. A fehérjében gazdag étrenddel és a sok víz fogyasztásával megtisztulnak a szövetek és csökken az étvágyunk is. A Dukan Diétával nem kell óvakodnunk a szénhidráttól, sőt a zabkorpa fogyasztását javasolja a kutató, mivel gazdag fehérjében és cukorban, magas a rosttartalma, ez pedig nagyon fontos az emberi szervezetnek. A gyomorban megduzzad, ami az éhségérzetünket is jócskán csökkenti.

A fehérje diétát körülbelül egy és tíz nap közötti időintervallumban folytassuk, aztán ha elértük az áhított súlyt visszahozhatjuk a gyümölcsöket, a kenyeret, sajtot és a tésztát is az étrendünkbe. Hetente kétszer pedig áldozhatunk a csokoládé vagy vaj, esetleg alkohol iránti rajongásunknak is. Csak ne feledkezzünk meg a protein csütörtökökről!