Ámosz Oz: "A nyugatiaktól eltérően mi útmutatást, vigaszt keresünk az irodalomban"

Infostart
2010. április 23. 13:40
Ámosz Oz izraeli író a Millenáris területén vasárnapig tartó 17. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. A nemzetközileg is elismert, az irodalmi Nobel-díj várományosai között számon tartott szerző csütörtöki pódiumbeszélgetésén szólt a magyar és izraeli irodalom közötti hasonlóságokról és közel-keleti rendezés kérdéséről is.

Ámosz Oz 1939-ben született Jeruzsálemben, kelet-európai bevándorlók gyermekeként. 12 éves korában édesanyja öngyilkos lett, ezt későbbi írásában is feldolgozta.

Tanulmányait a Jeruzsálemi Héber Egyetemen és az Oxfordi Egyetemen végezte irodalom és filozófia szakon. Az 1960-as évek óta jelennek meg írásai, 18 kötetet és körülbelül 450 cikket és esszét publikált. Munkáit több mint 30 nyelvre fordították le, legnagyobb sikert Szeretetről, sötétségről című önéletrajzi regényével aratta.

Számos nemzetközi elismerésben részesült, megkapta a német Goethe díjat, a francia Femina-díjat, a legmagasabb izraeli kitüntetésnek számító Izrael-díjat és évek óta az irodalmi Nobel-díj várományosai között tartják számon.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra időzítve jelent meg Rímek életre, halára című kisregénye, amely egy író-olvasó találkozó és annak szereplői közötti flört ürügyén mesél az írói létről, valamint az irodalom és a valóság viszonyáról.

Csütörtöki pódiumbeszélgetésén Ámosz Oz elmondta, hogy az írók megítélése Izraelben és Magyarországon is hasonló. "Nyugaton - Angliában és Amerikában - az irodalmat, még Shakespeare munkásságát is szórakoztatásként értékelik. Mi többre tartjuk az írókat és az irodalmat. Útmutatást, vigaszt, melegséget keresünk benne. Nem minden könyvben találjuk meg, de ezt keressük" - mondta.

Ámosz Oz irodalmi munkássága mellett aktívan politizál és elkötelezett a palesztin-izraeli megbékélés mellett. Megítélése szerint, bár a politikusok még nem szánták el magukat a végső döntésre, az izraeli és palesztin emberek többsége már gondolatban elfogadta két ország közti viszony rendezésének feltételeit.

"Egy Palesztin állam lesz Ciszjordánia és a Gáza övezet területén, némi területmódosítással Izrael és Ciszjordánia között. Jeruzsálem két ország fővárosa lesz; Kelet-Jeruzsálem Palesztináé, Nyugat-Jeruzsálem Izraelé. A megszállt területeken épült zsidó telepek többségét fel kell számolni, a határhoz közelebbi, nagyobb telepekért cserébe pedig földterületekkel kell kárpótolni Palesztinát, ahol pedig hatékony leszerelést kell végrehajtani. Ezzel nagyjából mindenki tisztában van" - fejtette ki.

Politikai tevékenysége részeként Ámosz Oz baloldali lapokban is publikál, a politikusi tevékenységtől azonban elzárkózik. "Ha az írókból politikusok lennének, akkor a politikusoknak kellene regényeket írni, az pedig a civilizáció pusztulásához vezetne" - vélekedett.

Ámosz Oz pénteken és szombaton este 6 és 7 óra között, az Európa Kiadó standján dedikálja Rímek életre, halára című új kötetét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást