Napokon belül teljesen helyreáll a magyar légtér forgalma

Infostart
2010. április 22. 10:47
Az előrejelzések szerint a levegőben a vulkáni hamu koncentrációja továbbra sem éri el Magyarország fölött a magas kockázatú minősítést, így napokon belül teljesen helyreállhat a magyar légtér forgalma. A tegnapi légi forgalom egy átlagos áprilisi napon irányított gépek közel 90 százaléka volt - közölte a HungaroControl.

Az Európai Unió államainak közlekedési hatóságai által kidolgozott repülésbiztonsági értékelési rendszer a levegő vulkáni hamu koncentrációja alapján az európai légteret repülésbiztonsági szempontból magas kockázatú, alacsony kockázatú és kockázatmentes területekre osztja. A tagállamok közlekedési hatóságai erről hat óránként kapnak friss tájékoztatást.

A magas kockázatú légterekbe való berepülés továbbra is tilos, míg az alacsony kockázati besorolású légterekben - a kockázat ismeretében - a pilóták és a légitársaságok saját felelősségükre közlekedhetnek.

A vulkáni hamu koncentrációja a légtérben 2010. április 21-én sem érte el a repülésbiztonsági szempontból magas kockázatúnak minősített értéket, így a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat továbbra sem rendelt el korlátozást a magyar légtérben.

A szervezet szakembereit által, saját adatforrásokból készített forgalmi statisztika alapján tegnap a magyar légiforgalmi irányítók 260, a Ferihegyi repülőtérre érkező és onnan induló gépet, valamint 1035, a magyar légtéren átrepülő gépet irányítottak. Az elmúlt évek statisztikái alapján ez egy átlagos áprilisi légi forgalom körülbelül 90 százaléka, a magyar légtér forgalma tehát várhatóan napokon belül helyreáll.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat továbbra is folyamatosan egyeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársaival a magyar légtér aktuális vulkáni hamu koncentrációjáról valamint a várható szélmozgásról, és azonnal beszámol majd a várható intézkedésekről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fehér Imre, a HungaroControl kommunikációs vezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Fövényi Attila repülésmeteorológus
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Sigmond Árpád tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást