Az amerikaiak túlnyomó többsége nem bízik a szövetségi kormányzásban

InfoRádió / MTI
2010. április 19. 10:07
Az amerikaiaknak csaknem 80 százaléka nem bízik a washingtoni kormányzásban, és abban sem nagyon, hogy a hatalmas szövetségi államapparátus meg tudja oldani az ország gondjait - állapította meg a Pew kutatóintézet egy friss felmérésében.

Eszerint a szövetségi intézményekbe vetett közbizalom majdnem a legalacsonyabb most az utóbbi fél évszázadot tekintve.

A vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmény jól illusztrálja, hogy Barack Obama elnöknek és a Demokrata Pártnak ádáz küzdelmet kell folytatnia a most még kényelmes kongresszusi többsége megtartásáért az őszi időközi választásokon. Az időközi választások mindig nehezek a hatalmon lévő párt számára. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy az amerikai belpolitika légköre alaposan elmérgesedett, akkor könnyen elképzelhető, hogy sok demokrata párti képviselő marad állás nélkül ősztől.

A felmérés eredménye szerint a megkérdezetteknek csak 22 százaléka mondta azt, hogy mindig vagy legtöbbször bízik Washingtonban, és csak 19 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy alapvetően elégedett a kormányzással, a szövetségi intézményekkel. A felmérésben részt vevőknek majdnem a fele azt mondta, hogy a kormányzás negatív hatással van a mindennapi életére. Ez az érzés folyamatosan nőtt az amerikaiakban az utóbbi 12 évben.

A megkérdezettek többséges szerint az államapparátus túl nagy és túl nagyhatalmú, túl sokat avatkozik bele állami és helyi ügyekbe. Erősen megosztott a közvélemény abban, hogy a kormánynak kell-e megoldania minden súlyos problémát, vagy több felelősséget kell hagyni az egyénnek. Az embereknek körülbelül a fele van azon a véleményen, hogy kisebb kormány kell, kevesebb szolgáltatással, 40 százalékuk viszont úgy véli: nagyobb kormány kell, amely többet is nyújt. Ez a megosztottság már Obama elnöksége előtt is létezett.