Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kereslet hiánya miatt hamarabb ér véget a kanadai fókavadászat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A rekord meleg tél nyomán az úszó jégtáblák hiánya és az európai bojkott miatt csődöt mondott az éves kanadai fókavadászat - közölték szakemberek.

Gail Shea, a kanadai halászati és óceánügyi miniszter az idén 50 ezerrel több, azaz pontosan 330 ezer állat elejtésére adott engedélyt annak ellenére, hogy Európában megtiltották a fókaprém és a fókából készült egyéb termékek kereskedelmét.

Az idén a 6000 kanadai fókavadász többsége azért maradt otthon, mert nem sikerült felvásárlót találniuk a zsákmányra, illetve hatvan éve most fordul elő először, hogy a Szent Lőrinc-öbölben nem jelentek meg azok az úszó jégtáblák, amelyek az ellési időszakban a fókák ezreinek adnak otthont.

A kereslet hiánya lényegesen visszavetette a vadászatot. Az új-fundlandi partoktól a korábbi években megszokott ötszáz fókavadászhajó helyett kevesebb mint 50 hajó futott ki.

Fóka pedig bőven lenne, mert a vadászati tilalmak hatására a populáció jelentősen emelkedett. Az állatok számát jelenleg 6,9 millióra, azaz az 1970-es években mért egyedszám háromszorosára teszik. A vadászok szerint a piaci igények kielégítéséhez a megemelt kvóta 15 százaléka is elegendő lenne.

A prém bojkottja miatt az idén még az is előfordult, hogy a máskor csak mellékterméknek tekintett, de különleges csemegének számító fókahúsra volt nagyobb a kereslet.

Az egyik vadászatról visszatérő 2200 kizsigerelt, lenyúzott fókákkal megrakott hajó legénysége a feldolgozóipar csődje miatt arra kényszerült, hogy a prémeket tengerbe hajítsa.