eur:
393.33
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Fizessenek a szinglik többet az egészségbiztósítónak!

Az egyedülálló emberek fizessenek több betegbiztosítást - javasolta Tajvan egészségügyi minisztere. A tárcavezető azért gondolta indokoltnak az intézkedést, mert a statisztikák szerint nagyobb valószínűséggel alakul ki mentális betegség azoknál, akik egyedül élnek.

A miniszter később elnézést kért a szingliktől, de csak a szóhasználat miatt: "Nem lett volna szabad azt a szót használnom, hogy mentális betegség, mert ez elég kényes téma" - mondta Jung Csi-liang Yaung egy sajtótájékoztatón. Indítványával egyébként nagyon sok jogalkotó nem ért egyet.

A javaslatot dühödten bírálók kérdéseire felelve Jung azzal érvelt, hogy "biztonságosabb a családban való élet. Sokkal kisebb az esély többek közt a mentális betegségekre is. Szóval mindenkinek azt javaslom, hogy minél hamarabb igyekezzen családot alapítani".

A Jung vezette tárca munkatársai a nemzeti egészségügyi törvények felülvizsgálata során tulajdonképpen családalapításra akarták ösztönözni az polgárokat a magasabb betegbiztosítási költségekkel való riogatással. Az ellenzők szerint viszont a kormány büntetni akarja azokat, akik nem élnek házasságban.

A javaslat hátterében valójában az áll, hogy a tajvani kormány kétségbeesetten igyekszik gyermekvállalásra ösztönözni az embereket, mert az elmúlt évek adatai alapján a szigetországban születik a legkevesebb gyermek a világon. Jung Tajvan jelenlegi helyzetét egyenesen tragikusnak titulálta.

A szigetország születési statisztikái szerint tavaly 1000 főre 8,29 szülés jutott - szemben a 20-as világátlaggal. 2009-ben mindössze 191.310 gyermek született a 23 milliós Tajvanon - ez rekord alacsony szám.

Magyarországon sem sokkal fényesebb a helyzet. A 2009-es adatok alapján 1000 főre 9,6 újszülött jutott.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×