eur:
393.57
usd:
368.11
bux:
66472.08
2024. április 25. csütörtök Márk

A vedlő juhok lesznek a gyapjúipar megmentői?

A kissé rongyos, megtépázott birkanyájak hatalmas népszerűségnek örvendenek az Egyesült Királyságban, de nem azért, mintha az emberek élveznék az állatok szenvedését. Erről szó sincs: ezek a juhok nem a betegségtől kopaszok, hanem vedlenek - így nem kell vesződni a nyírásukkal.

A juhoknak van egy speciális fajtája, amely a téli, nagy bundáját egyszerűen "ledobja", ahogy közeledik a tavasz. Az állatok ezzel a jó tulajdonságukkal több ezer fontot takarítanak meg a gazdáknak.

Az elmúlt időszakban olyan drámaian zuhant a gyapjú ára, hogy a bevétel nem fedezte az állatok nyírásának költségeit. Így a birkanyírás csak veszteséget és kellemetlenséget jelentett az állattartóknak. Ezért hoztak be külföldről Barbados Blackbelly juhokat, amelyek természetüknél fogva "elhullajtják" gyapjukat. Belőlük tenyésztették ki az új birkafajt, az Exlanat - a latin eredetű név jelentése: tenyészd a gyapjáért.

E juhfajta előnye nem csupán a vedlés; vastag bundájuk nélkül az állatok védettebbek a parazitákkal szemben is, mert azok nem tudnak elszaporodni rajtuk. Így kevesebb költséges irtóvegyszerre van szükség a tartásukhoz.

A gazdák ahelyett, hogy nyírással vesződnének, csak várják a jó időt. Az állat nyaka és lába körül kezd leválni a bunda, így néha a hátán és hasán fenn maradhat egy-egy sávban a gyapjú.

Ennek a juhfajtának rövidebb és vékonyabb a gyapja, mint az eredeti brit birkának. Az újfajta juhtól 500 gramm, a régitől 9 kilogramm gyapjat nyertek. A nagy különbség ellenére az új fajtán mégis 8 font haszna van a gazdának, ami éves szinten több ezer fontot jelenthet összesen.

Az 54 éves Breeder Peter Baber gazdától származik a forradalmi ötlet, hogy ilyen juhokat tenyésszenek. Kilenc társával vágtak bele az üzletbe. Ezzel a kezdeményezéssel elnyerte a 2007-es év Juhtenyésztője címet.

"A lépés teljesen megreformálta a munkánkat. Ez hosszú idő óta a leginnovatívabb ötlet a brit juhtenyésztésben. Eddig az egyszerű birkák nyírásával napokat töltöttünk tavaszonként. Viszont a gyapjú iránti kereslet oly mértékben csökkent, hogy egyszerűen nincs igény a valódira. A nyírás, őszintén szólva, kikerülhetetlen nyűg lett. Tíz éve alternatív megoldásokon kezdtem el gondolkodni, és felfigyeltem a trópusi területek juhfajtáira. Ezek maguktól dobják le a gyapjukat. Importáltunk párat, hogy vegyítsük a génállományukat a saját juhainkéval. Mára ezrével van a farmjainkon a gyapjúhullatók - magyarázta.

A gazdák hamarosan eladásra is tenyésztenek vedlő birkát. Egy bárányt 100 fontos (29200 Ft), egy anyajuhot 150 fontos (43800 Ft) áron lehet majd beszerezni.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×