Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A vedlő juhok lesznek a gyapjúipar megmentői?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kissé rongyos, megtépázott birkanyájak hatalmas népszerűségnek örvendenek az Egyesült Királyságban, de nem azért, mintha az emberek élveznék az állatok szenvedését. Erről szó sincs: ezek a juhok nem a betegségtől kopaszok, hanem vedlenek - így nem kell vesződni a nyírásukkal.

A juhoknak van egy speciális fajtája, amely a téli, nagy bundáját egyszerűen "ledobja", ahogy közeledik a tavasz. Az állatok ezzel a jó tulajdonságukkal több ezer fontot takarítanak meg a gazdáknak.

Az elmúlt időszakban olyan drámaian zuhant a gyapjú ára, hogy a bevétel nem fedezte az állatok nyírásának költségeit. Így a birkanyírás csak veszteséget és kellemetlenséget jelentett az állattartóknak. Ezért hoztak be külföldről Barbados Blackbelly juhokat, amelyek természetüknél fogva "elhullajtják" gyapjukat. Belőlük tenyésztették ki az új birkafajt, az Exlanat - a latin eredetű név jelentése: tenyészd a gyapjáért.

E juhfajta előnye nem csupán a vedlés; vastag bundájuk nélkül az állatok védettebbek a parazitákkal szemben is, mert azok nem tudnak elszaporodni rajtuk. Így kevesebb költséges irtóvegyszerre van szükség a tartásukhoz.

A gazdák ahelyett, hogy nyírással vesződnének, csak várják a jó időt. Az állat nyaka és lába körül kezd leválni a bunda, így néha a hátán és hasán fenn maradhat egy-egy sávban a gyapjú.

Ennek a juhfajtának rövidebb és vékonyabb a gyapja, mint az eredeti brit birkának. Az újfajta juhtól 500 gramm, a régitől 9 kilogramm gyapjat nyertek. A nagy különbség ellenére az új fajtán mégis 8 font haszna van a gazdának, ami éves szinten több ezer fontot jelenthet összesen.

Az 54 éves Breeder Peter Baber gazdától származik a forradalmi ötlet, hogy ilyen juhokat tenyésszenek. Kilenc társával vágtak bele az üzletbe. Ezzel a kezdeményezéssel elnyerte a 2007-es év Juhtenyésztője címet.

"A lépés teljesen megreformálta a munkánkat. Ez hosszú idő óta a leginnovatívabb ötlet a brit juhtenyésztésben. Eddig az egyszerű birkák nyírásával napokat töltöttünk tavaszonként. Viszont a gyapjú iránti kereslet oly mértékben csökkent, hogy egyszerűen nincs igény a valódira. A nyírás, őszintén szólva, kikerülhetetlen nyűg lett. Tíz éve alternatív megoldásokon kezdtem el gondolkodni, és felfigyeltem a trópusi területek juhfajtáira. Ezek maguktól dobják le a gyapjukat. Importáltunk párat, hogy vegyítsük a génállományukat a saját juhainkéval. Mára ezrével van a farmjainkon a gyapjúhullatók - magyarázta.

A gazdák hamarosan eladásra is tenyésztenek vedlő birkát. Egy bárányt 100 fontos (29200 Ft), egy anyajuhot 150 fontos (43800 Ft) áron lehet majd beszerezni.