Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért kerül több nő kórházba, mint férfi?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai kórházakba kerülő betegek 60 százaléka nő, és még akkor is többségben vannak, ha a szülészeti osztályokra fölvetteket kivonják a statisztikából.

Az amerikai egészségügyi reform miatt a közelmúltban a legkülönbözőbb statisztikák láttak napvilágot, ezek között szerepel a kórházak forgalmát összegző lista, amelyet az egészségügyi rendszer működését vizsgáló hivatal, az Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) állított össze. Ennek alapján a kórházakba hatvan-negyven százalékos arányban kerülnek a nők és a férfiak, vagyis a 39,4 milliós teljes gyógyintézeti betegforgalomból 23,2 millió a nő.

Terhesség és szülés miatt a nők 22 százaléka került a szülészeti osztályokra. Ha ezt a számot kivonjuk a teljes forgalom összegéből, még akkor is 18,2 millió női beteg jut 16,2 millió férfira. Szív- és érrendszeri betegség miatt kétmillió nőt vettek fel a kardiológiai részlegekre: már 2007-ben szívroham volt a nők halálának legfőbb oka, ami ismét aláhúzza, mennyire téves elképzelés, hogy az infarktus vagy az agyi katasztrófa a férfiak betegsége.

A nők és a férfiak hasonló arányban kerültek szabálytalan szívműködés és pangásos szívelégtelenség miatt kórházi felvételre. A nőket viszont 55 százalékban tartották szívinfarktusra gyanús mellkasi fájdalom okából a megfigyelési osztályon, szemben a férfiakkal, akik közül csak 45 százalékot.

A nők közül 608 ezren kerültek kórházba tüdőgyulladás diagnózisával, 442 ezren depresszió, illetve bipoláris tünetek következtében. Ezekben a betegségekben is érvényesült a nők túlsúlya. (Az országban amúgy évek óta minden ötödik kórházi fölvétel oka pszichiátriai diagnózis.)

A különböző szakorvosok másképp magyarázzák a nők gyakoribb kórházba kerülését. A kardiológusok szerint az amerikai férfiak családfenntartók, és nem lehetnek betegek: csak akkor kerülnek szívpanaszaik miatt a kórházba, ha már szívroham egyértelmű tüneteivel a rohammentő száguld velük a sürgősségi osztályra, vagy hirtelen szívhalál következtében próbálják őket újraéleszteni.

Az idős betegeket kezelő gerontológusok viszont azt mondják, hogy a nők lényegesen tovább élnek, mint a férfiak, és az öregeket sokkal többféle panasz miatt, sokkal többször viszik be a kórházba.