eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Megfejtették a halálközeli élmény titkát

A halálközeli élmények, így a fényvillanások, a béke és öröm érzete, az isteni találkozások talán egyszerűen a vérben megnövekedett szén-dioxid koncentrációval magyarázhatók - vélik szlovén kutatók.

Korábbi kutatások szerint halálközeli élményekről számol be a szívrohamot túlélők 11-23 százaléka, az azonban élénk vitát vált ki, mi okozza ezeket az élményeket. Egyesek fizikai, fiziológiai okokat találtak a háttérben, míg mások transzcendentális erőről beszélnek.

Szlovén kutatók a Critical Care című szakfolyóirat legfrissebb számában arról számoltak be, hogy három nagy kórházban 52 szívrohamot elszenvedett ember esetét tanulmányozták. A páciensek átlagéletkora 53 év volt, közülük 42 férfi, 10 nő.

A vizsgált csoportban tizenegy páciens tapasztalt halálközeli élményt, ám a kutatók nem találtak egyértelmű összefüggést az esetek között a kort, nemet, képzettségi szintet, vallásos hitet, halálfélelmet, a felépülési időt vagy az újraélesztésüknél alkalmazott gyógyszereket tekintve.

Találtak viszont ilyen összefüggést a szén-dioxid vérben mért magas szintjével, valamint kisebb mértékben a kálium koncentrációjával.

A Maribori Egyetem kutatást végző munkatársai szerint további, nagyobb létszámú vizsgálat szükséges megállapításaik igazolására. Mint hozzátették, egy halálközeli élmény megváltoztathatja a vele találkozó ember életét, ezért okainak megértése fontos a szívrohamot túlélő embereknek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×