eur:
393.96
usd:
369.63
bux:
65811.61
2024. április 23. kedd Béla

Legalizálnák a marihuána orvosi célú használatát

Az amerikaiak majd' háromnegyede (egészen pontosan a 73 százaléka) ért egyet azzal, hogy ez egyes államokban legálisan lehessen hozzá férni a marihuánához abban az esetben, ha azt az orvos írja fel. A megkérdezettek 23 százalék ellenzi ezt a lehetőséget - derült ki a Pew Research Center kutatásából.

A felmérés eredménye szerint jóval többen támogatják az orvos által felírt marihuána használatát, mint általános fogyasztásának legalizálását, ám ez utóbbiak száma is növekedett az elmúlt két évtizedben - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

Összehasonlítva a General Social Survey korábbi, 2008-as kutatásával, amikor az amerikaiak 35 százaléka legalizálta volna a marihuánát, ez az arány 2010-ben már 41 százalék volt, az ellenzők tábora pedig ugyanezen időszak alatt 57-ről 52 százalékra csökkent. Húsz évvel ezelőtt csupán a lakosság 16 százaléka értett egyet a legalizálással, míg 81 százalék ellenezte azt.

Az idősek és a konzervatívok kevésbé támogatóak


A fiatal amerikaiak nagyobb valószínűséggel támogatják a marihuána gyógyászati célú fogyasztásának legalizálását, mint az idősebbek. A 30 évnél fiatalabbak 80 százaléka értett vele egyet, míg a 65 évnél idősebbek esetében ez az arány 63 százalék.

A republikánusok 61 százaléka ért egyet azzal, hogy az államában engedélyezzék a marihuána orvos általi felírását, míg ez az arány a függetleneknél 76, a demokraták esetében pedig 80 százalék. Tehát mindegyik politikai erő szimpatizánsainak nagyjából a háromnegyede támogatóan áll a marihuána használatához.

Nincs jelentős eltérés a férfiak és a nők véleménye között: a férfiak 74 százaléka támogatja, 22 százaléka ellenzi a marihuána "gyógyszernek" minősítését, míg a nőknél ez az arány 72, illetve 24 százalék.

A különböző etnikumok körében megfigyelhető némi eltérés, leginkább a fehérek bizonyultak támogatónak: 74 százalék támogatja, 22 százalék ellenzi az orvos által felírt marihuánát. A spanyol ajkúak esetében 70 százalék pártolja, 28 százalék elutasítja, míg a feketék 66 százaléka támogatja, 30 százaléka pedig ellenzi.

Tovább nő-e a fogyasztók száma?


Az amerikaiak megosztottak abban a kérdésben, hogy ha legalizálják az orvos által felírt marihuánát, akkor az nem vezet-e a marihuána élvezeti célú fogyasztásának növekedéséhez is. A megkérdezettek 46 százaléka szerint így azok is könnyebben jutnának marihuánához, akiknek nincs rá egészségügyi szükségük, míg 48 százalék szerint nem jelentene semmilyen különbséget.

A gyógyszerészeti célú legalizálás ellenzőinek 71 százaléka szerint a legalizálás miatt mindenkinek egyszerűbb lenne hozzájutnia a könnyű droghoz, éppen ezért 53 százalékuk aggódik emiatt. Ezzel szemben az orvos által felírt marihuána támogatóinak 39 százaléka gondolja úgy, hogy ez megkönnyíti a droghoz való hozzáférést, és csak 18 százalék aggódik emiatt.

A megkérdezettek 27 százaléka aggályosnak tartaná, ha egy gyógyszernek minősülő marihuánát forgalmazó üzlet a lakókörnyezetükben nyitna boltot, míg 17 százalék kevéssé aggódik emiatt. De a többség (54 százalék) nem nagyon (20 százalék), vagy egyáltalán nem (34 százalék) aggódna emiatt. Az orvosi célra történő legalizálás ellenzői közül azonban jóval többen vannak azok, akik legalább egy kicsit aggódnak (81 százalék) egy ilyen termékeket árusító üzlet miatt, mint a támogatók közül (31 százalék).

Növekszik a marihuána fogyasztásának támogatottsága is


A marihuána általános fogyasztását illetően a megkérdezettek 41 százaléka támogatja a legalizálást, míg 52 százaléka ellenzi a Pew felmérése szerint. Ezek az adatok nagyjából megegyeznek a Gallup Survey 2009. októberi kutatásával, amikor a marihuána legalizálását támogatók aránya 44, míg az ellenzőké 54 százalék volt. Negyven éve, mióta közvélemény-kutatásokat végeznek ebben a témában, még sosem volt ilyen magas a támogatók aránya.

1969-ben csupán az amerikaiak 12 százaléka legalizálta volna a marihuánát. A támogatók aránya 30 százaléknál tetőzött 1978-ban, majd a 80-as években hanyatlani kezdett, a legalacsonyabb mért eredmény pedig 16 százalék volt 1987-ben. Azóta folyamatosan nő azoknak a száma, akik egyetértenek a marihuána legalizálásával, 2000-ben ez az arány 31 százalék volt, míg 2010-ben már 41 százalék.

A fiatalok és a liberálisok legalizálnának


Jelentős eltérés található a különböző demográfiai csoportok között a marihuána legalizálását illetően. A 30 évnél fiatalabbak 58 százaléka támogatja a könnyű drog szabadon történő felhasználását, míg ez az arány a 30 és 49 évesek között 42 százalék, az 50-64 évesek közt 40 százalék, míg a 65 évnél idősebbek esetében pedig csak 22 százalék. A republikánusok 24 százaléka támogatja, 71 százalékuk ellenzi a marihuána legalizálását, míg a demokraták 48 százaléka támogatja, és csupán 47 százaléka ellenzi, amivel nagyjából megegyezik a függetlenek véleménye is: 49 százalékuk támogatja, 44 százalékuk ellenzi.

De kik azok, akik már próbálták?


Tízből négy amerikai állította, hogy már kipróbálta a marihuánát, míg 58 százalékuk még nem élt ezzel a szerrel. A férfiak és a nők közt jelentős eltérés figyelhető meg: míg a férfiak 48 százaléka próbálta már, addig a nőknél ez az arány csupán 31 százalék. Különbség figyelhető meg a korcsoportok között is: a 18-29 évesek 49 százaléka már kipróbálta a marihuánát, a 30-49 évesek körében ez az arány 47, az 50-64 évesek esetében 42, míg a 65 évesnél idősebbeknél csak 11 százalék.

A különböző etnikumok között némi eltérés figyelhető meg, melynek alapján a spanyol ajkúak tűnnek a legtartózkodóbbnak. A fehérek 42 százaléka és a feketék 41 százaléka próbálta már a füves cigarettát, míg a spanyol ajkúak körében ez az arány csupán 35 százalék.

Kevésbé népszerű a könnyű drog kipróbálása a republikánusok körében, 32 százalékuk vallotta, hogy élt már ezzel a lehetőséggel, míg a demokratáknál ez az arány 41, a függetlenek esetében 44 százalék. A vallási felekezetek közül a protestánsok 32 százaléka próbálta már a marihuánát, míg ez az arány a katolikusoknál 41 százalék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×