eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Mire figyeljenek az allergiások húsvétkor?

Nyuszi, barka, locsoló kölni, tojás. Az ünnep elengedhetetlen kellékei, sokak számára jelenlétük mégis többet árt, mint gondolnánk. Mire vigyázzanak az allergiások húsvétkor?

A barka a húsvéti dekoráció elengedhetetlen kelléke. A gyerekek is kedvelik selymes puhasága miatt, felnőttként pedig szívesen dobjuk fel a lakás hangulatát egy csokor vázába helyezett barkával.

A köznyelv "barkának" nevezi a fűzfa vesszőin található szórt állású rügyeket, és néha magát a fűzfavesszőt is, növénytani szempontból azonban a barkán csak a virágzatot értjük - magyarázza Magyar Donát aerobiológus, a Budai Allergiaközpont munkatársa.

Kinyílt állapotban apró sárga színű porzók jelennek meg a rügy szürke, finoman molyhos felszínén. A barka ekkor kezdi szóródni az erősen allergén virágport. Egy kísérlet során megvizsgálták, milyen terhelést jelent az allergiásoknak, ha kinyílt barka van a szobájukban. Kiderült, hogy ha a vizsgálat során a szobában tevékenység folyt, a légköri pollenkoncentráció magas szintre szökött fel a barka közelében.

Ezért azt tanácsolja, hogy a fűzfaallergiások virágzó barkát lehetőleg ne tartsanak a lakásban, főleg ne az ágy mellett. A vázát ne tegyék ki forgalmas, huzatos helyekre, például a nappali közepén álló asztalkára. A leülepedett pollen miatt nedves portörlés és porszívózás is szükséges, mert az allergén virágporok hosszú ideig a háziporban maradnak.

Nyúlszőr allergia

A nyúlszőr allergia a tesztek eredményei szerint nem ritka, a tünetek között szénanátha, asztma és csalánkiütés is szerepel. Ha házi kedvencként a nyulat választjuk, lehetőség szerint tartsuk a kertben vagy az erkélyen.

Rendszeresen fürdessük, és a szőrét keféljük át, a ketrecét tisztítsuk meg, az almot cseréljük, így csökkenthető a lakásban elszóródó allergén mennyiség. A simogatások után kézmosás, ruhacsere is szükséges lehet.

Toll és plüss

Az ünnep jegyében gyakran lepjük meg kedvesünket vagy gyermekeinket plüss állatkával, esetleg ajándékozunk élő kiskacsát, kiscsibét. Hazai vizsgálatok szerint az allergiás betegek 15,9 százalékánál lehetett kimutatni liba-, csirke-, kacsatoll allergénnel szembeni érzékenységet. A leggyakrabban a liba és a kacsa tolla allergizál, ennek oka, hogy többnyire ezekkel töltik meg a párnákat.

A toll általában atkákkal szennyezett, ezért sokáig úgy vélték, hogy a tollallergiát is az atkák okozzák, mígnem a toll önálló allergizáló hatását laboratóriumi kísérletekkel is igazolták.

Ilyen esetekben válasszuk inkább a plüssállatokat, azonban ne feledjük, hogy megfelelő karbantartás híján ezek a háziporatkák kedvelt búvóhelyévé válnak. Lehetőleg olyan játékokat vegyünk, melyek 60 fokon hetente moshatóak és szivaccsal vannak kitömve. A játékállatot hetente fagyasszuk le legalább 12 órára, utána mossuk ki. Így kipusztíthatók az atkák és az allergénjük is eltávolítható.

Locsoló kölni

Illatanyag-allergiát okozhat bármely illatanyagot - például szegfűolajat, citromolajat - tartalmazó készítmény: arckrém, dekorkozmetikum, naptej, vagy parfüm - magyarázza kollégája, Balogh Katalin allergológus.

Allergia esetén ezek a termékek a bőrre kerülve kellemetlen viszkető kiütéseket váltanak ki. A tünetek kivédésében sajnos az sem mindig segít, ha jó minőségű, vagy természetes összetevőket tartalmazó készítményeket vásárolunk.

Az allergén azonosítása céljából elvégezhető az illatanyag allergia teszt. Ezután kozmetikumok vásárlása előtt mindig alaposan tanulmányozzuk át az összetevők listáját, így biztosak lehetünk benne, hogy a kiválasztott termék használata nem okoz majd tüneteket.

A húsvéti locsolás alkalmával az illatanyag allergiás hölgyek számára a szakértő azt javasolja, hogy kérjék meg a férfiakat: a parfümöt vagy az locsoló kölnit inkább a ruhájukra, ne közvetlenül a bőrükre hintse. Ilyen módon jelentősen csökkenthető a bőrirritáció veszélye.

Tojás

A tojásallergia tüneteként csalánkiütés, ekcéma és néha nehézlégzés, orrfolyásos panaszok jelentkezhetnek. A keresztallergia miatt a tojásallergiások egy része számára a csirkehús fogyasztása sem javasolt, de a tyúktoll allergénjének belégzése is asztmás tünetet, köhögést okozhat - hívja fel a figyelmet Hidvégi Edit gasztroenterológus.

Az ünnepek alatt fokozottan ügyeljünk a tojásallergiás beteg étrendjére. Számos pékáru, krémtöltelék is tartalmazhat tojásfehérjét, ezért vendégségben is mindig kérdezzünk rá az egyes fogások összetevőire.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×