eur:
393.45
usd:
367.77
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Nagy húsvéti torma-teszt: Melyiket vegyük?

A húsvéti asztalról a sonka és tojás mellől egyetlen családból sem hiányozhat a torma. Ma már az üzletek polcain a hagyományos, ecetes torma mellett megjelentek a különböző ízesítésű - majonézes, almás, tejszínes - készítmények is, melyek gyártónként is különböznek. A penzcentrum.hu szerkesztősége rögtönzött torma-tesztet végzett, hogy a választást megkönnyítse.

A húsvéti menüsor elképzelhetetlen lenne torma nélkül, azonban egy rosszul kiválasztott termék az egészet elronthatja. Nem mindegy, hogy mennyire ecetes, csípős, keserű az íze, de a Pénzcentrum a teszt során a külcsínt is pontozta, hiszen ahhoz, hogy a tányérunkig eljusson a torma, előbb le kell emelnünk a polcról, amire egy ronda csomagolásnál kicsi az esély.

Talán kevesen tudják a tormáról, hogy mennyire egészséges: nem csak a hörgőket tisztítja, de az eldugult orrot is, és még a megfázás ellenszereként is használták a népi gyógymódok. Borogatás formájában reumára, elfogyasztva a vérkeringés felpezsdítésére is alkalmas.

De miért eszünk tormát épp húsvétkor? Egyes hiedelmek szerint a tojás Krisztus keresztfáját, díszítése Krisztus kötelét, a torma a keserűséget jelképezi, ezért a családok hagyományosan először a tormából ettek, azt jelképezvén, hogy Krisztus is szenvedett és nélkülözött a feltámadás előtt. Mások úgy hiszik, Jézust egyszer tormával akarták megmérgezni, ami persze nem sikerült, hiszen a torma nem mérgező, így a fogyasztása a kereszténység erősségét szimbolizálja.

Mit tegyünk az asztalra?

Ma már kevesen veszik a fáradságot, hogy maguk készítsék el az ünnepi tormát, pedig nyilván a friss, piacon vásárolt gyökér a legegészségesebb, ráadásul a saját készítésű reszelt tormáról biztosan tudjuk, hogy miből készült, nem úgy, mint a boltban kapható különféle készítményekről.

A lustábbak, vagyis a kész tormaszószokat vásárlók számára könnyíti meg a döntést a teszt. A szerkesztőség hat féle tormát vásárolt, melyeket illat, csomagolás, íz világ alapján pontoztak. A termékek között szerepelt hagyományos ecetes tormán kívül kétféle majonézes torma is.

Az eredményt megtalálja a penzcentrum.hu oldalán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×