A húsvéti menüsor elképzelhetetlen lenne torma nélkül, azonban egy rosszul kiválasztott termék az egészet elronthatja. Nem mindegy, hogy mennyire ecetes, csípős, keserű az íze, de a Pénzcentrum a teszt során a külcsínt is pontozta, hiszen ahhoz, hogy a tányérunkig eljusson a torma, előbb le kell emelnünk a polcról, amire egy ronda csomagolásnál kicsi az esély.
Talán kevesen tudják a tormáról, hogy mennyire egészséges: nem csak a hörgőket tisztítja, de az eldugult orrot is, és még a megfázás ellenszereként is használták a népi gyógymódok. Borogatás formájában reumára, elfogyasztva a vérkeringés felpezsdítésére is alkalmas.
De miért eszünk tormát épp húsvétkor? Egyes hiedelmek szerint a tojás Krisztus keresztfáját, díszítése Krisztus kötelét, a torma a keserűséget jelképezi, ezért a családok hagyományosan először a tormából ettek, azt jelképezvén, hogy Krisztus is szenvedett és nélkülözött a feltámadás előtt. Mások úgy hiszik, Jézust egyszer tormával akarták megmérgezni, ami persze nem sikerült, hiszen a torma nem mérgező, így a fogyasztása a kereszténység erősségét szimbolizálja.
Mit tegyünk az asztalra?
Ma már kevesen veszik a fáradságot, hogy maguk készítsék el az ünnepi tormát, pedig nyilván a friss, piacon vásárolt gyökér a legegészségesebb, ráadásul a saját készítésű reszelt tormáról biztosan tudjuk, hogy miből készült, nem úgy, mint a boltban kapható különféle készítményekről.
A lustábbak, vagyis a kész tormaszószokat vásárlók számára könnyíti meg a döntést a teszt. A szerkesztőség hat féle tormát vásárolt, melyeket illat, csomagolás, íz világ alapján pontoztak. A termékek között szerepelt hagyományos ecetes tormán kívül kétféle majonézes torma is.
Az eredményt megtalálja a penzcentrum.hu oldalán.