eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Helyes étrenddel - az ekcéma ellen

Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger - az ekcéma tünetei jelentkezhetnek már kisgyermekkorban is, a panaszok pedig sok esetben végig kísérik a beteg életét. Nem árt azonban tudni, hogy a tünet súlyosságát az étkezés is befolyásolja.

Az ekcéma két típusa ismert. Kontaktekcéma esetében a panaszokat valamilyen külső tényező, sok esetben a hétköznapok során gyakran használt tárgy váltja ki - magyarázza Babai László prevenciós szakértő. Vörös folt, kiütés jelentkezhet például valamely ékszer, kozmetikum, esetleg nadrággomb bőrrel való érintkezési helyén.

A másik típus, az atópiás dermatitisz genetikailag hajlamos személyeknél alakul ki. A kiváltó okok máig ismeretlenek, kialakulásában az öröklődés mellett feltehetően fontos szerepet játszik a stressz és az étkezés is. Az ekcéma és a táplálkozás kapcsolatáról tehát ez utóbbi, az atópiás dermatitisz esetében beszélhetünk.

Javulás és rosszabbodás

Az atópiás dermatitisz esetében a betegek gyakran számolnak be arról, hogy tüneteik a korábban eredményesen alkalmazott gyógykezelés ellenére, látszólag minden ok nélkül, bizonyos időszakokban intenzívebben, máskor alig észrevehetően jelentkeznek.

A stressz például közismerten rontja az ekcémás betegek állapotát. Nyáron, a napfény hatására pedig sokan számolnak be tüneteik javulásáról. A panaszok bizonyos élelmiszerek fogyasztását követően is fellángolhatnak.

Amikor az ekcémát kiváltó élelmiszert keresik, a betegeket sajnos - alapos kivizsgálás nélkül is -- gyakran tiltják el bizonyos élelmiszerek fogyasztásától, vagy egyoldalú diétát írnak elő számukra, amely hosszú időn keresztül hiánytüneteket is okozhat.

A diéta összeállítása előtt ezért első lépésben mindig a panaszokat okozó élelmiszer azonosítására van szükség. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy az ekcémás tünetek hátterében bizonyos táplálék(ok)kal szembeni túlérzékenység áll, a kezelőorvos elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Az IgE ellenanyag mérésével kimutatható az ételallergia.

Kevésbé ismert, hogy a tünetek fellángolását immunmodulált étel-intolerancia is okozhatja, ilyenkor szükséges az IgG szint mérése is. Ez esetben az ekcémás betegek kezelésében - egyéntől függően - akár jelentős javulás is érhető, ha a panaszokat kiváltó ételeket az étrendből kizárjuk.

A gyógyulás sikere: kontroll a betegség felett

Tapasztalataink szerint a betegeknél a legtöbb esetben csak az IgE szint mérése történik meg. Negatív lelet esetén azonban a páciens kénytelen továbbra is a gyógykezelés és a napfény jótékony hatásában bízni.

Nem ritka, hogy a betegek már gyermekkoruktól kezdődően küszködnek a kiszámíthatatlan időközönként fellángoló, olykor az elviselhetetlenségig fokozódó viszketés érzésével, így érthető módon szeretnének valamilyen magyarázatot kapni tüneteik eredetéről. Az immunmodulált ételintolerancia egy lehetséges ok, mely a panaszokat kiválthatja. Segítségével személyre szabott étrend állítható össze, mely esélyt nyújthat a gyógyulásra.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×