Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Húsvétkor se vigyük túlzásba a csokievést!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A csokoládé csak kis mennyiségben egészséges - hívják fel a figyelmet a táplálkozási szakértők húsvét előtt. Az ünnep idején rengeteg édesség fogy, de ilyenkor is igaz a mondás, hogy a jóból is megárt a sok.

Fél tábla csokoládé elfogyasztása hetente csökkentheti a vérnyomást, valamint 39 százalékkal mérsékelheti a szívroham és a stroke bekövetkeztének esélyét - ezt az eredményt hozta az a kutatás, amelynek során nyolc éven át elemezték 19 ezer középkorú nő és férfi adatait.

A szakértők azt vizsgálták, mutatkozik-e különbség a leginkább és a legkevésbé édesszájúak egészségi állapotában. Az eltérés viszonylag nagy, ahhoz képest, hogy a két csoport tagjainak csokoládéfogyasztása között mindössze 6 grammnyi, azaz egyetlen kockányi volt a differencia.

A kutatók eredményeikkel azt a feltételezést bizonyították, hogy mivel a csokoládé csökkenti a vérnyomást, végső soron a stroke és az infarktus bekövetkeztének esélyét is mérsékli - az előbbiét 25, az utóbbiét 39 százalékkal azoknál, akik több csokit esznek.

A jelentés vezető szerzője, Brian Buijsse ugyanakkor hangsúlyozta: a csokoládét csak úgy szabad fogyasztani, ha azzal nem viszünk be plusz kalóriákat a szervezetbe. "A csoki kis mennyiségben segíthet megelőzni a szívbetegségek kialakulását, de csak akkor, ha más energiadús ételek, rágcsálnivalók helyett esszük" - magyarázta.

A kutatók szerint a csokoládé a kakaóban megtalálható, antioxidáns hatású flavonoidok miatt lehet jótékony hatással a szervezetre.

Mások arra figyelmeztetnek, hogy a csokoládéfogyasztást semmiképp sem szabad túlzásba vinni. "A kutatás eredménye úgy hangzik, mintha a csokiimádók álma vált volna valóra, de fontos elolvasni az apró betűs részt is" - mondta Victoria Taylor, a Brit Szívalapítvány szakértője.