eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A sör létezése a nőknek köszönhető

A folyékony kenyérként is emlegetett sör a férfiak kedvenc itala, ám egy brit akadémikus szerint a nők nélkül ma nem biztos, hogy emelgetnék a habzó korsókat a kocsmákban.

A brit akadémikus, aki most megjelenő könyve kapcsán a sör eredetét kutatta, elmondta: egészen 200 évvel ezelőttig a folyékony kenyeret ételként tartották számon, és szinte kizárólag csak nők készítették, illetve fogyasztották.

A nedű története hétezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. Mezopotámiában és a suméroknál olyan fontosnak tartották a nők sörkészítési tudását, hogy kizárólag ők főzhették az italt, és ők vezethették a kocsmákat is. Sőt, szinte minden ősi társadalomban a sört egy istennő, nem pedig isten ajándékának tartották.

A történésznő azt állítja: a Kr. u. 8. és 10. században a vikingek európai "őrjöngéseit" a nők által készített sör fűtötte.

Angliában az asszonyok hagyományosan otthon készítették a sört, aminek árusítása jelentős bevételt jelentett a családok számára. Hamarosan az étkezések állandó része lett az ital, amelyet még a királyi család is fogyasztott.

A nők sörkészítési egyeduralmának az ipari forradalom vetett véget, mert az új sörfőzési módszerek már nem igényelték az asszonyok aktív részvételét.

Gondolom, hogy sok férfit megdöbbent az, hogy a sört a nőknek kell megköszönniük - állítja Jane Peyton.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×