A brit akadémikus, aki most megjelenő könyve kapcsán a sör eredetét kutatta, elmondta: egészen 200 évvel ezelőttig a folyékony kenyeret ételként tartották számon, és szinte kizárólag csak nők készítették, illetve fogyasztották.
A nedű története hétezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. Mezopotámiában és a suméroknál olyan fontosnak tartották a nők sörkészítési tudását, hogy kizárólag ők főzhették az italt, és ők vezethették a kocsmákat is. Sőt, szinte minden ősi társadalomban a sört egy istennő, nem pedig isten ajándékának tartották.
A történésznő azt állítja: a Kr. u. 8. és 10. században a vikingek európai "őrjöngéseit" a nők által készített sör fűtötte.
Angliában az asszonyok hagyományosan otthon készítették a sört, aminek árusítása jelentős bevételt jelentett a családok számára. Hamarosan az étkezések állandó része lett az ital, amelyet még a királyi család is fogyasztott.
A nők sörkészítési egyeduralmának az ipari forradalom vetett véget, mert az új sörfőzési módszerek már nem igényelték az asszonyok aktív részvételét.
Gondolom, hogy sok férfit megdöbbent az, hogy a sört a nőknek kell megköszönniük - állítja Jane Peyton.