Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megtévesztők lehetnek a dobozos tojások - videó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gyártók és csomagolók gyakran megtévesztő feliratokkal igyekeznek elfedni, hogy a tojások többségében ketreces tartású tyúkoktól származnak, a dobozokon szereplő nevek, vagy képek sok esetben a valóságtól eltérő, állatvédelmi szempontból jobb tartásmódra utalnak - állapította meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) húsvéti tojástesztje során.

A TVE tojástesztjén 20 különféle dobozos tojást vizsgált meg, a vizsgálatba a nagyobb élelmiszerüzletekben kapható hat, illetve tíz darabos kiszerelésű tojásokat vonták be. A termékeket fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szempontok alapján rangsorolták.


Megállapításuk szerint öt terméknél a "farm tojás" név volt megtévesztő. Ezek könnyen azt a hitet kelthetik a fogyasztóban, hogy kifutón élő tyúkok tojásairól van szó, holott a termékek két esetben mélyalmos, három esetben pedig ketreces tartásból származtak - jelezték.

Szintén öt esetben - egyebek között az élelmiszerláncok sajátmárkás termékei között - megtévesztő képet talált a TVE.

A zöld mezőt vagy zöld mezőn kapirgáló tyúkot ábrázoló képek minden esetben ketreces tartásból származó termékhez tartoztak.

Mindössze egy-egy esetben fordult azonban elő, hogy a csomagoláson nem szerepelt a kötelezően feltüntetendő lejárati idő, a tárolásra vonatkozó tanács, vagy a tartásmódok betűjelét magyarázó táblázat - közölte a Tudatos Vásárlók Egyesülete.