Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Veszprémi paneltűz: nincs még víz és fűtés a lakásokban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nincs még víz és fűtés abban a veszprémi panelházban, amelyikben szombaton tűz keletkezett - közölte Czaun János, Veszprém alpolgármestere.

A vizet lajtoskocsikkal szállítják a Jutasi út 59. számú nyolcemeletes ház 6-os lépcsőházában lakóknak - mondta a városházi vezető, megjegyezve, hogy nem működik még a 6-os lépcsőházban a szennyvízelvezető rendszer sem.

Czaun János utalt arra, hogy a szombati tűznél megrongálódtak a közművek is - a víz- és fűtésvezetékek, valamint a szennyvízelvezető rendszer -, ám reggel óta nagy erőkkel dolgoznak a károk elhárításán. Hozzátette: meg kell javítani az átégett szellőzőaknát is.

Az alpolgármester szerint várhatóan vasárnap estére már lesz fűtés a lakásokban.

Közlése szerint egy idős nőt és egy háromtagú családot kellett szükséglakásban elhelyezni. Az idős nő lakása kiégett, de a füst és hőhatás miatt erősen rongálódott a háromtagú család lakása is, illetőleg más otthonokban is károk keletkeztek a sűrű fekete füst miatt - tette hozzá az alpolgármester, rámutatva, hogy a lépcsőházat és a nyolc emelet minden egyes lakását újra kell festetni.

Az alpolgármester elmondta, hogy a biztosító szakemberei vasárnap a helyszínen mérik fel a károkat. Mint mondta: mivel a lakásszövetkezetnek van biztosítása, így a biztosító fedezi a lépcsőház, a falak, az ajtók és ablakok festését - a lakásokban is -, csak az ingóságokban (például bútorzat) keletkezett károkat nem téríti meg, amennyiben erre nincs az adott lakás tulajdonosának biztosítása.

Lauer János ezredes, Veszprém megyei katasztrófavédelmi igazgató az MTI-nek elmondta: a tűz keletkezésének okát még vizsgálják, szakembereik most is a helyszínen dolgoznak. Szerinte a károk sok millió forintra tehetőek.

Szombat délután a panelházban egy első emeleti lomtárolóban keletkezett tűz, amely átterjedt a lépcsőházra, egy lakásra, kiégett a szellőzőakna és károk keletkeztek a tűzfészek alatt, a földszinten lévő szoláriumban is. Tálos Lajos, a szolárium vezetője mondta el az MTI-nek, hogy leszakadt az üzlet álmennyezete, tönkrement az elektromos rendszere és egy drága gép is.

A nyolcemeletes lépcsőházat sűrű füst árasztotta el, a tűzoltók mintegy 30-35 embert mentettek ki magas létrával a felsőbb emeletekről, gyermekeket és öregeket vittek le ölben. Két nőt szállítottak füstmérgezéssel kórházba, egy férfinak pedig a helyszínen kellett a kézsérülését ellátni, mert a betört lépcsőházi üveg elvágta a kezét.