eur:
393.8
usd:
369.06
bux:
65831.85
2024. április 23. kedd Béla

Megműtötték a 31 ujjal született kisfiút

Sikeres műtéten van túl az a hatéves kínai kisfiú, aki 31 ujjal született; a beavatkozásnak köszönhetően társaihoz hasonlóan neki is már csak húsz ujja van.

A kisgyereknek 15 ujj jutott kezeire és 16 lábaira; a fejlődési rendellenességet, amellyel született, polidaktiliának (sokujjúság) nevezik.

A műtétet Lianoning tartományban, Kína észak-keleti részében végezték, de a kisfiú nevét nem fedték fel. Az egyik lap azonban fotókat közölt a kis beteg kezeiről és lábairól az operációt megelőzően, valamint azt követően.

A fiú anyja szerint a gyermek társai állandó gúnyolódásának célpontja volt, ezért nagyon magába forduló lett, kezeit állandóan zsebre dugta. A család épp ezért döntött az operáció mellett. A sokujjúság nemcsak a kisfiú lelkét gyötörte, hanem nehézséget okozott például az evésnél és az írásnál is.

A tartomány fővárosában, Sencsingben működő klinika orvosai szerint szerencsésebb volt a gyereket még kiskorában megműteni, mert ilyen fiatalon még könnyebben hozzá tud szokni új kéz- és lábfejeihez. A beavatkozással amputálták a fölösleges ujjakat, valamint rekonstruálták a kisfiú kezeit és lábait.

A polidaktilia leggyakrabban hatujjúságban nyilvánul meg, a kínai kisfiú az első, akit 31 ujjal tartanak számon. A Guinness Rekordok Könyvében két indiai gyerek tartja ujjak tekintetében a rekordot, mindkettőjüknek 25 ujja van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Az Európai Unió ellenálló képességét a Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború átvészelésében, és a gazdasági válság megelőzését olyan stratégiai politikáknak köszönhetjük, mint a SURE, a NextGenerationEU és a REPowerEU. E sikerek ellenére a válságok és más globális tendenciák hatással voltak Európa versenyképességére, amelyet most egy reformcsomaggal kell orvosolni – mondta el az Európai Parlamentben kedden tartott beszédében Ursula von der Leyen bizottsági elnök az Európai Tanács 2024. április 17-18-i rendkívüli ülésének következtetéseiről beszélve.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×