eur:
394.93
usd:
370.56
bux:
65090.71
2024. április 19. péntek Emma

Változnak a vásárlói szokások - Már nem ciki használtat venni

Izgalmas kereskedelmi formák élednek fel a gazdasági válság, a szűkülő anyagi források hatására. Felmérések szerint a használt termékek vásárlása egyre kevésbé számít cikinek, a jó minőségű, olcsó árura pedig egyre nagyobb kereslet mutatkozik.

A használtcikk-vásárlás kettős arcával fordul a fogyasztó felé: ez egyrészről az okos vásárlás, amely lehetővé teszi, hogy magasabb értékkategóriát képviselő termékhez jussunk, illetve segítségével többet fogyaszthatunk, másrészről azonban kockázatot rejt a termek minőségével kapcsolatosan - írja a Pénzcentrum a Cetelem Körkép 2010 európai felmérésének eredményeit ismertetve.

Általánosságban, támogató gazdasági környezetet figyelembe véve, az európaiak készek használtat vásárolni: az európai fogyasztók 30 százaléka több alkalommal is vásárolt már használt autót, és 40 százalékuk állítja, hogy a jövőben is így szándékozik tenni.

Ezt az ártípust tekintve - csakúgy, mint a legtöbb fogyasztási kategóriában - a jövőre vonatkozó szándék szintje meghaladja a ténylegesen megvalósított használtpiaci vásárlások szintjét: azaz, a használttal szembeni félelmek nem nevezhetők jelentősnek.

A használt termékek vásárlása iránti lelkesedésben a legtöbb európai egyetért. Mi több, a fogyasztó számára a legérdekesebb nem a használtáru vásárlása, hanem az eladása, ily módon elvágva magát mindennemű valós, vagy virtuális közvetítőtől. Ez a fajta, jövedelmező újrahasznosítás a termékek egyre szélesebb körét érinti, még ha az összegek alacsonyak is.

Egyelőre olcsóbb termékekről van szó, mint könyvek, vagy kisebb elektronikai cikkek, de az európaiak válaszai alapján a használtpiaci értékesítés demokratizálódása és minden irányban történő terjeszkedése folyamatban van.

A használtcikk piacok segítenek takarékoskodni, sőt, pénzt is keresni, és a jól értesült, proaktív fogyasztót szimbolizálják, aki vásárlóerejének maximalizálása érdekében kész hátat fordítani a klasszikus kereskedelmi csatornáknak.

A Dunántúlon virágzik az üzlet


A Napi Gazdaság minapi cikkében számolt be arról, hogy Sopronban üzletet nyitott egy osztrák, kizárólag használt cikkek forgalmazásával foglalkozó áruházlánc. Kovács Tamás a baranyai megyeszékhelyen működtet hasonló boltot. A tulajdonos szerint egyre többen kényszerülnek arra, hogy nemrégiben vett drága híradástechnikai berendezéseiket pénzzé tegyék.

Lelovics Károly elsősorban különböző használt sportfelszereléseket kínáló veszprémi üzletét az elmúlt hetekben valósággal megrohamozták az eladók. A szezon végén főként különböző sífelszereléseket hoztak be. A vállalkozó közelmúltban két üzletet nyitott Romániában, de már nyugati partnerei is vannak.

Végand Dávid Székesfehérvárott tavaly egy garázsban kezdett különböző használt erőfejlesztő és testépítő gépek árusításával foglalkozni. Az üzlet azonban akkor indult be, amikor egy nívós, teljesen felújított boltba költözött és minden termékre egyéves garanciát vállalt. Végand a Napinak elmondta: a közelmúltban, Debrecenben nyitott üzletet, és az idei tervek között két újabb bolt nyitása is szerepel.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×