Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Segítsen fészket rakni a fecskéknek!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Aggasztóan kevés a fecske Magyarországon, így érdemes mindent megtenni, hogy megkönnyítsük a madarak életét. Sokat segíthet például, ha a fecskéket műfészekkel várjuk, és így mentesítjük a munka alól.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes oldaláról mindenki pontosan megtudja, hogyan építenek fészket a fecskék, és milyen nehézségekkel néznek szembe munka közben.

Az apró sárgolyókból építkező fecskék költését az építőanyag hiánya, a régi fészkek megrongálódása, leesése vagy leverése nehezíti. A fecskéknek először is meg kell keresniük a fészeképítőanyag-gyűjtő helyeket, innen a csőrükkel ki kell termelniük, meg kell formálniuk, majd a szájukban egyesével a költőhelyre kell szállítaniuk a sárgolyókat.

Ott ezeket vízszintesen felfogatják a falra - ez lesz a fészek alapja -, majd ha kellően tart, rétegenként felfalazzák a fészekcsészét. Mindeközben táplálkozniuk is kell, pótolva a vonulási, majd az udvarlási és fészeképítési kondícióvesztést.

A műfészkek kihelyezésével a madárbarátok pótolhatják azokat a hiányosságokat, amelyeket a megváltozott környezet okoz. A legfontosabb szempont, hogy a hely megválasztásakor és a felhelyezéskor figyelembe kell venni a két fecskefaj - a füsti fecske és a molnárfecske - sajátos, egymástól eltérő fészekhely-igényét.

A füsti fecskék fészkei felülről nyitottak, a létfontosságú esővédelmet biztosító tető és a fészek pereme között legalább 5-10 centiméteres rés van, de akár több méter távolság is lehet. Mivel a fészkek felülről nyitottak, ez a faj nagyobb szabadságot élvez a fészkelő helyek kiválasztásánál, ezért képesek istállókban, épületek belsejében, akár mélyen a tető síkja alatt fészkelni.

A molnárfecskék felülről zárt fészket építenek, amelyen csak egy kis bebúvó nyílást hagynak. A fészkek teteje nem sárból készül, ezt ma már szinte kizárólag az épületek vízszinteshez közeli felülete adja.