Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bill Clinton ingébe törölte a kezét George W. Bush Haitin - videóval

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kínos médiabotrány árnyékolta be két amerikai exelnöknek a földrengés sújtotta Haitin tett közös látogatását: George W. Bush Port-au-Prince-ben, egy tömeg közepén állva, több kézfogás után Bill Clinton ingébe törölte a kezét.

Az eredetileg a BBC kamerája által rögzített incidenst a világhálón számos orgánum, a többi között az amerikai NBC, vagy az olasz Corriere della Sera is közzétette, s a videót a YouTube-ra is feltöltötték.


A Milwaukee Wisconsin Journal Sentinel online kiadása emlékeztet rá, hogy Bush, miután először találkozott utódával, Barack Obamával, egy segítőjével fertőtlenítőt permeteztetett a kezére.

Az esettel kapcsolatban hivatalos magyarázat nem hangzott el. A világmédiában keringő találgatások között felmerült, hogy Bill Clinton talán baráti vállon veregetésnek vélte Bush cselekedetét.

A két korábbi elnök a hét elején látogatott Haitire, hogy ezzel is hangsúlyozza: az Egyesült Államok nem feledkezik meg a földrengés pusztította országról.

A két politikus a fővárosban találkozott René Préval haiti elnökkel, és felkereste a helyi Mars-mezőn felépült sátor- és bódévárost, ahol mintegy 60 ezer, januárban hajléktalanná vált ember lakik szűkös körülmények között.

Bush ekkor járt először Haitiban, Clinton viszont az ENSZ különleges haiti megbízottjaként két év alatt már ötször volt ott. Látogatásukat a figyelem felkeltésének a céljával a március 31-re New Yorkba összehívott adományozói konferencia elé időzítették, amelytől Haiti kormánya 11,5 milliárd dollárt remél az újjáépítésre.

Az Egyesült Államokban Barack Obama elnök kérésére Bush és Clinton vállalta a gyűjtés irányítását. A Clinton-Bush Haiti Alap már 37 millió dollárt kapott, köztük Obamától is 200 ezret a Nobel-békedíjjal járó összegből.

Haitit, s ezen belül főként Port-au-Prince környékét január 12-én rázta meg a hatalmas földrengés, amelynek becslések szerint 230 ezer halálos áldozata volt, és 1,3 millió ember maradt hajlék nélkül. Nagy részük még mindig sátrakban és kunyhókban lakik, noha már közeledik az áradásokkal kísért esős évszak.