eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Allergiariadó: mennyire támaszkodhatunk a pollennaptárra?

Egyre több allergiát okozó növény virágzik, és az allergiásoknak számolniuk kell a megváltozott időjárási viszonyok okozta kellemetlenségekkel is. A pollennaptárok már nem segítenek sokat, mert az időjárás teljesen felrúgta a "szabályokat".

Nem megszokott dolog, hogy március elején, közepén még komolyan tél van. A mogyorópollen és az éger is most kezdi a szórást, holott ezeknek január-februárban már el kellett volna virágozni.

Ennek az lesz a betegeket sújtó következménye, hogy minden fa egyszerre fog kivirágozni, nagyon magas lesz a levegőben a pollenkoncentráció, és a botanikai rokonság következtében fennálló keresztreakciók miatt még erősebb tünetei lesznek a fapollen és a pázsitfűpollen allergiás betegeknek - magyarázza Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa.

Erre jobb előre felkészülni, beszerezni a megszokott tüneti szereket, figyelemmel kísérni az aktuális pollenjelentéseket, és időben elkezdeni a kezelést.

A tüneti kezelést akkor célszerű kezdeni, amikor az allergizáló pollen eléri a levegőben a közepes koncentrációt. Nem szabad megvárni az erős tünetek jelentkezését, a legjobb, ha még a panaszok jelentkezése előtt elkezdik szedni a bevált gyógyszereket. Aki még nem vizsgáltatta ki magát, ezt minél előbb tegye meg, hiszen így fogja megtudni, milyen pollenekre figyeljen.

Mire érdemes figyelniük azoknak, akik a most virágzó növényekre allergiások?

Ha magas az allergizáló pollen koncentrációja a levegőben, száraz, napos, szeles idő van, inkább ne szervezzünk szabadtéri elfoglaltságot. Különösen a fizikai megterheléssel járó programokkal kell vigyázni, mert ha nő a légzésszám, sok pollent belélegzünk, és a kellemesnek induló kerékpározásból, futásból akár asztmás roham is lehet.

Aki a mogyoróra allergiás, nem biztosan az a most virágzó mogyoró pollenjére is. A pollen-étel keresztallergia leginkább a nyírfapollen-allergiás betegeknél fordul elő viszonylag gyakran, leggyakrabban az almára, de más csonthéjas gyümölcsökre is. Ez a tünetcsoport az orális allergia szindróma, jellemzője az adott étel elfogyasztása közben viszketés a nyelven, a szájpadon, az ajkakon. Az ajkak, a nyelv meg is duzzadhat. Ha ilyet tapasztal, azt a gyümölcsöt többé ne fogyassza. De ha soha nem észlelt ilyesmit (mint a pollenallergiások 90 százaléka), akkor nyugodtan ehet bármit.

Nem érdemes próbálkozni különböző "csodadiétákkal", az egészséges, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás éppúgy megfelel az allergiás betegeknek, mint bárki másnak, aki egészséges életmódra törekszik.

Megoldás hosszú távra - specifikus immunterápia

Ez az eljárás nem csupán a tünetek csökkentésére alkalmas, de segítségével megszüntethető a szervezet allergénnel szembeni túlzott érzékenysége is. Ma ez az egyetlen olyan ismert kezelés, amely az immunrendszer kórosan fokozott működését fékezi, gyógyszerek nélkül.

A terápia során a beteg az allergiát kiváltó allergén tisztított kivonatát kapja, szigorúan meghatározott adagban, injekció, tabletta, vagy cseppek formájában, ami a tüneteket kiváltja. A 3-5 éven át tartó terápiát követően így a szervezet folyamatosan hozzászokik ehhez az anyaghoz, s végül megtanulja panaszok nélkül elviselni azt.

A kezelés - az injekciózást kivéve - a beteg otthonában elvégezhető, s mindössze napi pár másodpercet vesz igénybe. A személyre szabott hatóanyag nyelv alá cseppentését egy nagyobbacska gyermek akár önállóan is végezheti.

Fontos, hogy a kezelést már a szezon előtt három-négy hónappal el kell kezdeni, így parlagfű allergiások esetén március végéig, április elejéig, ezáltal már ebben a szezonban is enyhébb tünetekre számíthatnak. A terápiát követően 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el. A kezelés jellemzően 5 éves kor felett alkalmazható, várandósság időszakában nem kezdhető el, azonban a már megkezdett terápia terhesség alatt is folytatható.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×