Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szülők iskolája segíthet megelőzni a drogfüggőséget

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyenes út vezet a drogfüggőséghez a családi kapcsolatok és a bizalmi kötődés hiánya miatt. Ezért elengedhetetlen a szülők megfelelő felkészítése ahhoz, hogy egészséges lelkű gyermekek nőjenek fel - figyelmeztetett Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus.

Kóros függőségbe kerülhetünk mindentől, ami fontos, legyen az számítógép- vagy akár kapcsolatfüggőség. Bagdy Emőke tanszékvezető egyetemi tanár az InfoRádiónak azt mondja, amikor az addikció okait és hátterét kutatjuk, óhatatlanul eljutunk a kötődés vonalára. Azt keressük, hogy az ember alapvető kötődési, kapcsolódási szükséglete mennyire van kielégítve. Ez nagyon messziről indulhat, például a legalapvetőbb anya-gyerek kötődésből is - tette hozzá a szakértő.

A klinikai pszichológus szerint nyilvánvaló, hogy a függőség kialakulásában biológiai hajlamosító tényezők is szerepet játszhatnak. De azt is tudjuk, hogy amit a biológia teremt, vagy a gének hordoznak, azt az esetek többségében felülírhatják  a külvilági szocializációs hatások.

"Klinikusi életutam nagy tanulsága, hogy az ember, mint alapvetően társas lény  igényli, hogy legyen valaki, aki szereti, aki kötődik hozzá, akinek rá van szüksége. Ilyen kapcsolat megléte esetén kicsi az esély arra, hogy valakinek kisikik az élete drogozásba, kémiai szerektől függésbe bonyolódik" - szögezte le Bagdy Emőke.

De vajon visszaszerezhető-e az elveszett kapcsolatteremtő képesség? A pszichológus úgy véli: ha volna olyan elfogadó környezet, amely azt tükrözi vissza, hogy olyan ember vagy, aki meg tud állni a lábán, akiben megbízhatunk, akkor ennek a bizalomnak a kisugárzása éltet és lelki gerincet alakít ki.

Ha viszont hiányzik ez a háttér, akkor is megvannak a szakmai segítség útjai. Bagdy Emőke szerint általában a csoportos pszichológiai munka az, ami ha nem is mindent, de egy bizonyos szintig sokat bepótolhat.

Ennél azonban sokkal eredményesebb lehet a megelőzés. A szakember azt mondja: a megelőzéshez elengedhetetlen volna a szülők iskolája. Meg kell nekik tanítani, hogy mit jelent a baba várása, fogadása, és milyen fontos a gyermekkel kiépített kapcsolat. Azt, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, a biztonság és a szeretet, a tisztelet alakítja ki. Ez ad szárnyakat annak, hogy az emberből kibontakozzanak a lehetőségei - foglalta össze a lényeget Bagdy Emőke.

Hanganyag: Seres Gerda