Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"A hegymászónak kell felnőnie a hegyhez\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy hét múlva indul el a kétfős magyar Mount Everest-expedíció: Várkonyi László és Klein Dávid arra készül, hogy - első magyarként - oxigénpalack használata és teherhordók segítsége nélkül jut fel a világ legmagasabb, 8850 méteres hegyének csúcsára.

Tiszteletre méltó teljesítmény oxigénpalackkal feljutni a Mount Everestre, Klein Dávid és társa, Várkonyi László most mégis arra készül, hogy ilyen segítség nélkül hódítsa meg a világ legmagasabb csúcsát.

"Ha palackba zárt oxigént viszek magammal, azzal a hegyet alacsonyítom le - barometrikusan. Mi úgy gondoljuk, hogy inkább a hegyhez kell felnőnie a hegymászónak" - mondta az InfoRádiónak Klein Dávid.

A nemzetközi hegymászószervezet csak azokat az expedíciókat ismeri el és tartja nyilván, amelyeket oxigénpalack használata nélkül teljesítettek a mászók; magyar sportembernek így még nem sikerült felkapaszkodnia a csúcsra.

Klein Dávidot és Várkonyi Lászlót teherhordó segítők, serpák sem kísérik majd, így minden felszerelést a két magyar hegymászónak kell cipelnie, és a táboraikat is maguknak kell felépíteniük.

A magyar expedíció tagjai március 28-án indulnak útnak, jelenleg a felszereléseiket ellenőrzik. Fizikailag már felkészültek a feladatra, leginkább a szinten tartásra összpontosítanak, nagyon figyelve arra, nehogy az utolsó pillanatban történjen sérülés.

Klein Dávid elmondta: társával eldöntötték, hogy ha valamilyen okból a tervükhöz képest lassabban haladnak majd a csúcstámadáskor, pontban délben visszafordulnak, bármilyen kevés is van még hátra.

"Nyolcezer méter fölött az ember gondolkodása suta, térben és időben nehezebben helyezi el magát, gyengül a koordinációja, a légzése... nem az az ideális helyszín arra, hogy döntéseket hozzon. Éppen ezért néhány alapelvben még idelenn, tengerszinten megegyeztünk" - fűzte hozzá a hegymászó.

Hanganyag: Herczeg Zsolt