eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kevesebbet alszik és egyre fáradtabb a magyar

Egyre több magyar kialvatlan, legtöbbünk ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna. Igaz ez a fiatalokra is, ami azért különösen aggasztó, mert a kialvatlanság rontja a teljesítőképességet, az immunrendszer védekezőképességét, számos krónikus betegség előidézője, s jelentősen emeli a depresszió kockázatát - derült ki az "Alvás Világnapja" alkalmából 18565 fő megkérdezésével végzett internetes felmérésből, amelyet a naturhome.hu készített a magyar alvásszokások megismerésére, alváskultúránk feltérképezésére.

Tavalyhoz képest némileg emelkedett a kialvatlansággal küzdők száma. A válaszadók 72 százaléka ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 25 százalék ébred gyakorta pihenten s csupán három százalék számolt be arról, hogy mindig elég időt tölt alvással - derült ki a felmérésből..

Idén később fekszünk és korábban kelünk, összességében kevesebbet alszunk, mint 2009-ben. Hétköznap minden második ember (56 százalék) fekszik este 9-11 között, nyolc százalék 9 előtt, s 36 százalék tér nyugovóra 11 óra után. A nap 6 előtt kezdődik legtöbbünknek (40 százalék), 6-7 között ébred 35 százalék, s 7 óra után ébred minden negyedik ember.

A nappali fáradtság komoly probléma


Továbbra is komoly probléma a napközben jelentkező álmosság, mely a válaszadók 90 százalékát érinti, s közülük 41 százalék szenved naponta többször a rátörő álmosságtól, fáradtságtól.

Az előző évhez képest három százalékkal emelkedett az álladó alvásproblémával küzdők aránya, minden 4. ember számára (23 százalék) okoz komoly gondot az el-, illetve átalvás, s a megkérdezettek 48 százaléka számolt be időszakos alvásproblémáról.

Emelkedett a hetente 40 óránál többet munkával töltők aránya, minden második ember (49 százalék) vállal pluszmunkát. Náluk két százalékkal magasabb az állandó alvásproblémák előfordulása, többen (67 százalék) ébrednek fáradtan reggelente, mint a kevesebbet dolgozók és körükben kiugróan magas, 90 százalék azok arány, akik a stresszesen zárják napjaikat.

A fiatalok nem alszanak eleget!

Külön figyelmet érdemel a tizenévesek alvási szokásainak vizsgálata során kapott megdöbbentő adat: a fiatalok 81 százalék kialvatlan, nem alszik eleget, s 77 százalékuk ébred reggelente fáradtan, leverten. A tinik 49 százaléka küzd időszakosan alvásproblémákkal, s további 15 százalékuk számol be állandó vagy visszatérő alvászavarról.

Ezek az adatok a fiatalok körében roppant aggasztóak, hiszen a kialvatlanság rontja a teljesítőképességet, az immunrendszer védekezőképességét, számos krónikus betegség előidézője, s jelentősen emeli a depresszió kockázatát.

"Jól, pihentetően aludni tudni kell, enélkül nincs egészség. Sok esetben apró életmódbeli változtatásokkal - úgymint a mozgás, táplálkozás, hálóhely átalakítása - is jelentősen javul alvásunk minősége" - hangsúlyozta Nagy Gyöngyi, a naturhome.hu alvástanácsadója.

Hozzátette: vannak azonban olyan tünetek - súlyos horkolás, éjszakánként ok nélküli, gyakori ébredés, huzamos kialvatlanság és fáradtság - amelyek alvásbetegségre utalhatnak. Aki úgy érzi, hogy számára gondot jelent az alvás, forduljon mielőbb szakemberhez, hiszen az alvásbetegségek gyógyíthatóak!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×