Egy mítosz, aminek van valóságalapja

InfoRádió / MTI
2010. március 19. 20:20
Az uborkaevés mellett a terhességhez kapcsolódó mítoszokhoz tartozik, hogy ez az állapot feledékennyé teszi a nőket - és most kutatás meg is erősítette, hogy ez így igaz.

A kismamák főként a szülést közvetlenül megelőző hónapokban veszítenek emlékezőképességükből - számolt be egy manchesteri konferencián Diane Farrar, az angliai Badford Egészségügyi Kutatóintézet munkatársa.

Szakemberek azt gyanítják, hogy a terhesség miatt megváltozott hormonszint kihat az agynak azokra a területeire, amelyek az emlékezésért felelősek. Az, hogy ez a folyamat pontosan hogyan is zajlik, egyelőre még rejtély. Farrar szerint a hézagos emlékezőképesség a várandósság negyedik hónapjában üti fel a fejét, és a szülés után akár három hónappal is tapasztalható.

Tesztek során 23 állapotos és 24 nem állapotos nő memóriáját vetették össze, de vizsgálták hangulatukat is. Az eredmények azt mutatták, hogy a kismamáknál magasabb a depresszió kockázata. A nők hangulata azonban a szülést követően ismét javult, amiért megint csak a hormonok lehetnek felelősek - magyarázta a kutatóintézet szóvivője.