eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A kortól függ, megfelelő gyógyszert kap-e a beteg?

A kórházak sürgősségi osztályain kezelt idős emberek sokszor egyáltalán nem olyan gyógyszeres kezelésben részesülnek, amilyenre szükségük volna. Sok millió betegfelvétel adataiból származó vizsgálat eredményeit az Academic Emergency Medicine közölte.

Az iparilag fejlett országok társadalmaiban mind több az idős ember, akik sok gyógyszert szednek, és gyakorta kerülnek gyógyintézetbe.

Az Egyesült Államok kórházaiban 2000-2006 között betegek millióit kezelték és a biztosítók, illetve a kórházak együttműködésével William J. Meurer és munkatársai kigyűjtötték a 65 évesnél idősebb betegek kórtörténetét. Az így kirajzolódó statisztika a legpesszimistább szakembereket is meglepte.

Csaknem 19,5 millió idős beteg, vagyis a sürgősségi osztályokra beszállított emberek 16,8 százaléka, a vizsgált hat év alatt legalább egyszer, de gyakorta több alkalommal is kapott olyan gyógyszert, mely valószínűleg kárára vált. A valóság erősen eltér a Vészhelyzet és más tévésorozatokban ábrázolt, látványos helyzetektől.

"Vannak gyógyszerek, melyeket feltehetőleg nem jó döntés idős betegnek adni, mert a remélt hatást messze túlhaladja a kedvezőtlen mellékhatások kockázata" - mondta Meurer.

A nem megfelelő gyógyszerválasztás 86,5 százalékát tíz készítmény jelentette. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az összes rossz gyógyszerválasztás 40 százaléka két készítmény volt, tehát már ezek forgalmának visszaszorításával sokat javíthatnának a helyzeten.

Az egyik, idős betegeknek veszélyei miatt nem javasolt gyógyszer erélyes nyugtató, melynek gyakori mellékhatása kiszámíthatatlan helyzetet teremthet a kórházi őrzőszobában. A másik készítmény gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító. Ennek használata a korosodó betegek számára ugyancsak nem javasolt.

A vizsgálat vezetője arra is fölhívja a figyelmet, hogy a nem kívánatos események ritkábban fordultak elő ott, ahol a gyors döntésben fiatal orvos, rezidens is részt vett. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy ők tájékozottabbak az új gyógyszerek mellékhatásaival kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×